Archive for април 15th, 2017

Кръстен път с папа Франциск в Колизеума

Кръстен път с папа Франциск в Колизеума

15 април 2017, 09:05
Следвайки стъпките на своите предшественици, папа Франциск оглави Кръстния път снощи в Колизеума.
Тази традиция е въведена от папа Бенедикт ХІV (1740 – 1758), който през юбилейната 1750 г. обявява античния амфитеатър за възпоменателно място на мъчениците от ранното християнство.
Възродена е от папа Павел VІ през 1964 година.
Размишленията за Кръстния път с папата [...]

Коментарите са изключени

Велики Петък във Ватикана

Велики Петък във Ватикана

15 април 2017, 08:09
На Велики Петък папа Франциск чества спомена за страданията и смъртта на нашия Господ Исус Христос в базиликата „Св. Петър“.
Той влезе с мълчаливо шествие и пред олтара легна по очи на земята, за да се моли. След Евангелието, прочетено на латински, проповед поднесе отец Раниеро Канталамеса OFM Cap.

Коментарите са изключени

Закланият Божи Агнец

Закланият Божи Агнец

15 април 2017, 07:52
„Пред очите на първосвещеника било заклано невинно жертвено агне. А след това се събрали старейшините на 24-те свещенически смени и започнал свещеният ритуал на Пасхата. Според еврейския историк Йосиф Флавий броят на закланите за него агнета бил 18 000. Тръби и рогове разгласяли надлъж и шир голямото събитие, че на обляния си [...]

Коментарите са изключени

Велики Петък в Пловдив

Велики Петък в Пловдив

14 април 2017, 23:25
Днес-на Скръбните обреди на Разпети петък, свещенослужението се води от монсеньор Георги Йовчев , монсеньор Стефан Манолов и свещеника Недялко Начев, който проповядва. Наситена с важни смислови аналогии, проповедта ни насочи да преосмислим библейското понятие за градината – Райската, в Гетсимания и приютилата гроба на нашия Господ след свалянето му от Кръста. [...]

Коментарите са изключени