Освещаване на новия дом на сестрите-мисионерки на блажена Майка Тереза в София (актуализирана)

13 май 2012, 00:52

В събота след обяд бе осветен новият дом на работещите в София сестри-мисионерки на милосърдието от общността на блажена Майка Тереза от Калкута. Светата Евхаристия, отслужена в параклиса на дома, бе председателствана от отец Стефан Манолов, генерален викарий на Софийско-Пловдивска епархия. Заедно с него на олтара служиха отците-капуцини Збигниев Тенча и Зигмунт Вантух от католическата катедрала „Св.Йосиф“, о.Сречко Римац OCD и о.Благовест Вангелов от Католическата Апостолическа Екзархия. Гост на тържеството бе епископ Христо Пройков. Присъстваха също и много верни.

В проповедта си о.Стефан обърна внимание, че не бива да се очаква, че светът ще разбира и приема тези, които следват Христос, напротив той ще ги мрази, затова, че спазват Неговото Слово и живеят по Неговите заповеди. „Кой е този свят?“, запита свещеникът и обясни, че това не е сътворената от Бог Вселена, не е човекът, който е създаден свят и справедлив. Това са хората, които са избрали път, различен от този на Бога и колкото повече те се отдалечават от Него, толкова по-трудно ще разбират християните, които са угризение за съвестта им. Колкото по-малко компромиси правят християните, толкова по-трудно преживяват те в света, от който не са, въпреки че са избрани от него. Независимо от трудностите обаче християните са призвани да внасят в света християнските добродетели и тогава ще се изпълнят думите на Исус да бъдат квас и сол за земята. „Аз ви пращам като овци сред вълци“, напомни Исусовите думи о.Стефан и предупреди, че е трудно за човек, който няма своята опора в Христос да преживее в този свят, който прилича повече на джунгла. Но това, че мнозина ще ни презират не трябва да е основание за отказ от изпълнение на задачите ни, защото нашето послание не е от света.

Сестрите-мисионерки на милосърдието поканиха своите гости да разгледат цялата къща, намираща се на столичната улица „Цар Симеон“, тъй като от следващия ден това вече няма да бъде възможно поради клаузурата. От първия етаж, на който са параклисът и намиращите се срещу него сервизни помещения, вита стълба, на която от едната страна впечатлява висящата малка камбана, води към спалнята на сестрите и скромната дневна до нея. На приземния етаж, към който има вход и откъм големия двор, са подредени две стаи със санитарни възли към тях за подслонавяне на бездомни хора. На стълбището в къщата, слизащо към тези помещения, е поставен портрет на Милосърдния Исус. Навсякъде прави впечатление много скромната, но много спретната подредба. Украсата на стаите, както и на тези за гости, както сестрите наричат хората в беда, които ще приемат при себе си, се състои от икона над леглата, сред които се запомнят особено тези на Дева Мария на Милосърдието и на блажена Майка Тереза.
Погледът на посетителя е привлечен също и от надписа на стената в параклиса до Разпятието – “I thirst“ („Жаден съм“) Той е характерен за параклисите на конгрегацията по целия свят и изразява целта на дейността и – да утолява жаждата на Исус на кръста за любов и души. При това за сестрите-мисионерки на милосърдието не е важно количеството свършена работа, а това тя да е изпълнена с любов.

Пожелаваме на сестрите на Майка Тереза плодотворна мисия и им обещаваме нашата молитва по техния нелек, но изпълнен с любов път.

Католически новини – catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар