Първи ден на Бенедикт ХVІ в Милано: от катедралата до „Ла Скала“

2 юни 2012, 02:00

В късния следобед на 1 юни 2012 г. Папа Бенедикт ХVІ започна поредното си апостолическо пътуване на територията на Италия. Главната цел на посещението на Светия Отец в Милано бе участието в 7-та Световна среща на семействата. Реално обаче Римският епископ ще участва в самата среща само на 2 юни, вечерта, по време на т. нар. „празник на свидетелствата”.
Петък и цялата първа половина на съботата бяха изпълнени със срещи с различни групи, живеещи в Милано. Първата такава среща бе с всички живеещи и гости на Милано и се проведе на площада пред прочутата в цял свят Миланска катедрала. На площада пред катедралата се бяха събрали около 60 хиляди души. Отделно от тях, други 100 хиляди бяха изпълнили целия път от летище Малпенса до центъра на Милано. Папата призова миланци да се върнат към древните християнски корени с думите: „Вярата в Исус Христос трябва да въодушевява целия живот – личен и общностен, частен и публичен, водейки до стабилно и истинско благополучие, като започнем от семейството. То трябва да бъде преосмислено като главно наследство на човечеството – коефициент и знак за истинската, неизменна култура за благото на човека”.
Папа Бенедикт благодари за оказаното гостоприемство и се обърна по специален начин към нуждаещите се семейства, превърнали се в жертви на световната икономическа криза, както и към жителите на съседната на Ломбардия област – Емилия Романя, където наскоро станаха две поредни разрушителни земетресения. В първата си реч на миланска земя Светият Отец се спря още и на богатите духовни традиции на този град. Техен символ според него е устремената към висините катедрала, а техен образ – миланските светци, сред които Св. Амброзий – един от Отците на Църквата, известният реформатор Св. Карл Боромей, както и Св. Джана Берета Мола – жена и майка, съумяла да покаже цялата красота и радост от вярата, надеждата и любовта. Папата изтъкна, че днешното поколение миланци е призвано да запази верността си към такова велико наследство, да го предаде на следващите поколения и да внесе евангелска закваска в съвременната култура. „За общото благо е необходимо тясно сътрудниество между светския Милано в добрия смисъл на думата и Милано на вярата” – подчерта Светият Отец.
Светият Отец бе приветстван от хиляди млади и по-възрастни хора – членове на християнски семейства. Специално приветствие към Папата отправи и архиепископът на Милано кардинал Анджело Скола.
По-късно същия ден понтификът бе в миланската „Ла Скала”, за да участва в концерт, организиран в негова чест.
Бенедикт ХVІ прекара пренощува в резиденцията на миланския архиепископ.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар