Папа Бенедикт ХVІ към 80 хил. младежи на стадион „Джузепе Меаца“: „Бъдете свети“

3 юни 2012, 01:49

В празнична атмосфера се проведе срещата на Папа Бенедикт ХVІ с младежите от Милано, които тази година приемат тайнството Миропомазание. На събитието, състояло се на световно известния стадион „Джузепе Меаца” се стекоха 80 хиляди млади хора. Папата не пропусна да отбележи: „На този знаменит футболен стадион днес играете вие!”. Обръщайки се към младите християни, готвещи се или наскоро приели тайнството Миропомазание, Светият Отец припомни колко важно е да кажеш своето собствено, съзнателно „да” на Господ, към Който вече сме приобщени в тайнството Кръщение благодарение на родителите и кръстниците. „Тайнството Миропомазание – поясни Бенедикт ХVІ – потвърждава Кръщението и излива върху вас изобилието на Светия Дух. Сега и вие самите, изпълнени с благодарност, ще можете да приемете Неговите велики дарове, които ще ви помагат през жизнения път да станете верни и смели свидетели на Исус. Даровете на Светия Дух са чудни – те ще ви помагат в християнското формиране, ще ви помагат да живеете Евангелието и да бъдете активни членове на общността”.
Като изброи тези дарове Светият Отец добави: „Целият християнски живот е път, той е като планинска пътека, а това означава, че невинаги ще бъде леко. Но колко прекрасно е да изкачиш планината – да я изкачиш в компанията на Исус, който е нашата връзка. Благодарение на посочените скъпоценни дарове вашето приятелство с Него ще бъде още по-здраво, още по-вярно”.
„Стремете се към високи идеали! – призова в заключение Папа Бенедикт. – Бъдете свети! А възможно ли е да сте свети на вашата възраст? Ще ви кажа: и още как! И за това говори Св. Амброзий, великият светец на вашия град, в едно от своите съчинения: „Всяка възраст е зряла за Христос”. Това се потвърждава най-вече от свидетелството на много ваши свети връстници – такива като Доминик Савио или Мария Горети. Светостта е нормален християнски път: той не е за малцина избрани, а е отворен за всички” – потвърди Бенедикт ХVІ под аплодисментите и възгласите на хиляди млади хора.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар