Още един отзвук от Празника на свидетелствата

3 юни 2012, 15:25

В предишна информация съобщихме за вълнуващата среща на Папа Бенедикт ХVІ с хилядите семейства в Парко ди Пресо, вечерта на 2 юни 2012 г. – т. нар. Празник на свидетелствата. Разказахме за въпроса на виетнамското дете и за това как Папата си припомни своето детство и християнския живот в своето семейство. В този репортаж допълваме разказа с кратък анонс на останалите въпроси и дадените от Папата отговори.
Млади годеници от Мадагаскар, на които им предстои сключване на свещен брачен съюз, сподели със Светия Отец радостта от християнския брак, както и страховете си пред това „веднъж и завинаги”, което е християнската венчавка. За да победим тези страхове – каза Папата, – ние трябва да градим любов, която е не само някакво чувство.
Отговаряйки на гръцко семейство за тревогите в страната, „което вече няма на какво да се надява”, Бенедикт ХVІ заяви, че е нужна такава политика, която да умее да поема и отговорността върху себе си. „Струва ми се, че трябва да нарасне чувството за отговорност във всички партии, които да не обещават това, което не могат да изпълнят, които да не търсят само гласове за себе си, но и да са отговорни за общото благо и да разберат, че политиката е винаги и една човешка и морална отговорност пред Бог и хората” – отбеляза Папа Ратцингер.
От устата на съпрузи от САЩ прозвуча типичното SOS за много семейства в западните общества, които все по-малко успяват да спазят времето за работа и отдих в неделния ден. В тази връзка Бенедикт ХVІ призова: „Бих искал да приканя работодателите да помислят за семейството, да помислят и за това как да се съчетаят тези два приоритета – труд и отдих. И накрая, имаме неделята, празниците – надявам се, че в Америка ги спазват. И ми се струва много важно в неделя, в Деня Господен, който е и „ден човешки”, да защитаваме свободата на човека, защитавайки свещения характер на неделята и празниците като дни, посветени на Бог, а по този начин – и на човека” – заяви Бенедикт ХVІ.
Последният въпрос се отнасяше до болезнения проблем на разведените християни, които отново са сключили брак. Според Папата това е едно от „най-големите страдания на днешната Църква”. Църквата не престава да ги обича – увери Папата, като призова енориите да бъдат по-внимателни км тях, към техните преживявания. Църквата не забравя също и за жертвите от скорошното земетресение в Емилия Романя. Бенедикт ХVІ приветства семейство от Ченто и се обърна в директен ефир към бежанците, останали без подслон и живеещи в палатъчен лагер в градчето Сан Феличе сул Панаро: „Скъпи приятели, знаете, че дълбоко споделяме вашата болка, вашето страдание; всеки ден се моля земетресенията най-накрая да свършат. Бъдете сигурни – ние не забравяме за вас, правим всичко,за да помогнем. Не падайте духом, Господ да ви благослови!”

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар