С Vergelt’s Gott Милано изпрати своя Папа

4 юни 2012, 07:45

След тържествената Света Литургия, отслужена с участието на един милион вярващи в Парко ди Бресо, Светият Отец обядва в архиепископията на Милано с представители на семействата-участници в 7-та Световна среща на семействата. Седем семейства седнаха на една маса с Папата. От Багдад (Ирак) бе семейство Хасиб; от Киншаса (Конго) – съпрузите Ботоло; от Мексико Сити (Мексико) – семейство Гомес Серано с техния син и бабата; от Испания – съпрузите Бургос; от Австралия – семейство Грийн, от които единият син е семинарист; от Филаделфия (САЩ) – семейство Тумко, състоящо се от 7 души – майка, баща и пет деца. От Милано – града-домакин в обяда участва семейство Колцани, което има четири деца.
На трапезата, освен Светият Отец и семействата, бяха и архиепископът на Милано кардинал Анджело Скола, всички кардинали от папската делегация и епископите от Съвета на епископите на Милано. Както припомни говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди, „Бенедикт ХVІ е на първо място човек на вярата и в Милано правеше това, което прави един Папа – известява добрата вест за днешното човечество и за обществото”.
След като излезе от обяда стотици хора, спонтанно събрали се пред резиденцията на архиепископа, аплодираха Папа Бенедикт, заредени емоционално от трите му дни престой в града на Св. Амброзий.
На тръгване Папата не спести благодарности към организаторите и доброволците, които работиха неуморно три години, за да я има тази среща. „Не знам какво сте свършили в детайли, но знам, че работихте много – с типичния свободен християнски дух” – каза Светият Отец на тези добри хора.
След като даде апостолическия си благослов Светият Отец се качи на папамобила и потегли директно към летище Линате.
Няколко минути преди това Бенедикт ХVІ поздрави в кратка частна среща и членовете на Фондацията „Milano Famiglie 2012”, някои от които се срещнаха със Светия Отец заедно със своите семейства.
На площад „Фонтана” пък го очакваха събрали се от един час стотици хора, носещи огромния транспарант Vergelt’s Gott („Бог те благославя”). И след това – един дълъг кордон от хора по цялата улица „Ларга” – чак до летище „Линате”. Дълги аплаузи през целия път, придружавани от благодарности и радостни възгласи.
Един Милано, който не искаше да пусне своя Папа да си тръгне към Рим…
Един Папа, обичан от християните от цял свят…

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар