Папа Бенедикт ХVІ пред Синода: «Църквата не е основана върху някаква конституция, а върху молитвата»

11 октомври 2012, 10:15

На 8 октомври 2012 г., в първата част на деня, Папа Бенедикт ХVІ взе участие в работата на Синода на епископите, който заседава тези дни във Ватикана по темата за новата евангелизация. В своето размишление Светият Отец подчерта, че евангелизацията започва с осъзнаването, че Бог действа в Църквата, а Църквата известява Исус Христос. «Кой е Той – Бог, и какво общо има той с човечеството? Бог – това е една хипотеза или реалност?» – риторична попита Светият Отец. Той припомни, че Бог винаги е общувал със Своя народ и нееднократно е нарушавал «голямото мълчание». Именно до тази реалност трябва да се докосне съвременният човек. Папата е сигурен, че за да стане това, трябва преди всичко да се молим.
Апостолите не са основали на Църквата на базата на някаква конституция, а са се събирали на молитва в очакване на Петдесетницата, добави Римският епископ. «Ако Бог не действа, нашите дела си остават само наши, а това не е достатъчно» – изтъкна той.
Бенедикт ХVІ изрази увереност, че «Символът на вярата» на съвременния католик съдържа и мъченически елемент, елемент на свидетелство спрямо противниците на вярата, свидетелство за собственото търпение дори пред опасността от смърт. «Символът на вярата» в съвременната ситуация е тясно свързан с милосърдието.

«Християнската вяра трябва да стане факел на любовта, факел, който истински да освети нашето съществуване» – каза Папата, отбелязвайки, че всъщност в това се състои същността на новата евангелизация.

Новини: Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар