Синодът на епископите: Църковните движения – Божи дар за новата евангелизация

11 октомври 2012, 10:30

Църквата трябва в по-голяма степен да се осланя на опита на католическите движения и общности в процесса на новата евангелизация. Това смятат кардиналите Станислав Рилко и Петер Ердьо. В свое изказване пред Синода на епископите кардинал Рилко, който е председател на Папския съвет за миряните, заяви, че тези църковни групи с тяхната мисионерска динамика са истински Божи дар. Според него на църковните движения трябва да се гледа като ценен дар, а не като проблем, и те следва да бъдат интегрирани по възможно най-добрия начин в пастирската дейност.
Деканът на Колегията на кардиналите Анджело Содано призова новата евангелизация да бъде приета с мъжество и оптимизъм. Новата евангелизация не просто някакво лого или нова технология, каквито например са кампаниите за борба срещу неграмотността или интензивните курсове за новите средства за масова информация, където просто можеш да научиш нещо. Църквата трябва да се противопостави на съвременните предизвикателства и трудности, като преодолее скептицизма, като за целта използва с Божията помощ своите «нови и стари» съкровища. В същото време католиците трябва да подходят с голямо смирение към новата евангелизация, смята още кардинал Содано.

Председателят на Съвета на европейските Епископски конференции кардинал Петер Ердьо обърна внимание на тревожните признаци на системна враждебност спрямо християните. Според него това се отнася за почти всички европейски страни. За това способства изкривеното представяне на християнската вяра и Католическата Църква в средствата за масова информация. Те често показват по един клеветнически начин съдържанието на вярата и реалността в Църквата. В началото на асамблеята на Синода кардинал Ердьо направи пространен анализ на моментната ситуация и състоянието на вярата в Европа. Той каза още, че в много европейски страни в държавните училища няма католическо религиозно образование. Изтъкна също особената важност на участието на някои католически движения в новата евангелизация. Според него това е «благословия за Църквата». Но и самите движения според Ердьо все пак трябва да се справят с «постмодерното изкушение» за самодоволство от собствените чувства и представи.

Новини: Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар