Кардинал Доналд Уърл: «В случай на съмнение грабвайте в ръце Катехизиса»

11 октомври 2012, 10:42

Кризата в съвременната Църква в западния свят е резултат от пропуски в сферата на катехизацията и католическото образование, смята кардинал Донълд Уърл. «В САЩ точно заради това изгубихме две поколения католици» – заяви още архиепископът на Вашингтон. Той има ключова роля в заседаващия във Ватикана Синод на епископите, доколкото е посочен от Светия Отец за главен докладчик на събранието.
В интервю пред агенция Catholic News Service кардинал Уърл отбеляза, че Синодът трябва да даде отговор на проблемите в постсъборната Църква. Той подчерта, че колкото Синодът се базира на непрекъснатостта на католическата традиция, толкова реализацията на неговите решения ще се окажат под силното влияние на секуларизацията, която като цунами удари западния свят и Европа. Това в частност се отрази и на катехизацията, която бе лишена от смисъл. Миряните бяха приучавани към някаква обща идея – че Бог ни обича и ние обичаме Бог. Но без отношение към реалния Исус Христос. „За съжаление това явление бе всеобщо” – заключи кардиналът.
Той изтъкна, че Църквата още преди 20 години е реагирала на кризата, като е дала на вярващите Катехизиса на Католическата Църква. Благодарение на това в САЩ стана възможно възраждането на катехизацията. Проблем обаче си остават църковните университети и католическите богословии, които не уважават нито учението на Църквата, нито католическата същност на своите учебни заведения. В тази област има още много работа, призна архиепископът на Вашингтон.
Наскоро точно по този въпрос кардинал Уърл написа пастирско писмо до 74-ма семинаристи от своя диоцез, предупреждавайки ги за теолози, които желаят да бъдат католически и се смятат за такива, но проповядват учения, които противоречат на учението на Църквата. «В случай на някакво съмнение грабвайте в ръце Катехизиса» – посъветва своите семинаристи кардинал Доналд Уърл.

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар