Кардинал Тимъти Долан пред Синода на епископите: Евангелизаторите първо трябва да евангелизират себе си

13 октомври 2012, 09:45

Най-важното тайнство за новата евангелизация е Покаянието – това заяви архиепископът на Ню Йорк кардинал Тимъти Долан в рамките на изказването си пред Синода на епископите, който заседава във Ватикана по темата за новата евангелизация.
Председателят на Епископската конференция на Католическата Църква в САЩ цитира думите на великия американски евангелизатор – Божия Слуга Фултън Шийн, който навремето казал: „Първата дума на Исус в Евангелието е била „ела”, а последната – „върви”. „Новата евангелизация ни напомня, че нейните дейци трябва първо да евангелизират себе си. Затова аз смятам, че най-важното тайнство за новата евангелизация е Изповедта, и благодаря на Папа Бенедикт ХVІ, който ни припомни това. Тайнствата Кръщение, Миропомазание и Евхаристия изпълват евангелизатора, насърчават го, въоръжават го. Тайнството Изповед евангелизира евангелизатора, защото носи сакраментален контакт с Исус, който ни призовава към обръщане на сърцето и ни вдъхновява да Му отговорим на призива за покаяние” – каза архиепископът на Ню Йорк.
Кардиналът също така изтъкна, че Вторият Ватикански събор е призовал към възстановяване на тайнството Изповед, но вместо това, за жалост, по много места това тайнство просто е изчезнало. „Ние търсим съживяване: реформи на структурите, системите, институциите и другите хора. Да, това е хубаво. Търсим отговори на въпроса: какво в този свят е фалшиво? Това не са политиката, икономиката, секуларизмът, замърсяването на околната среда, глобалното затопляне… Не. Както пише Честъртън, отговорът на въпроса „какво в света е фалшиво?” се състои от три думи: „това съм аз” – каза кардинал Долан. „Тези думи водят към обръщане на сърцето и към покаяние. Става дума за сърцето, което кани при себе си Евангелието. Именно това се случва в тайнството Изповед. То е тайнство на евангелизацията” – завърши кардинал Тимъти Долан.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар