Синод на епископите: Мнението на един православен наблюдател

15 октомври 2012, 17:20

Във Ватикана продължава работата на 13-та Генерална асамблея на Синода на епископите, посветена на новата евангелизация и предаването на християнската вяра. Сред многото гости и наблюдатели има и представители на Руската Православна Църква. Един от тях е йеромонах Антоний Севрюк, който е настоятел на храма «Св. Екатерина» в Рим и секретар на енориите към Московската патриаршия в Италия. Кореспондент на радио «Ватикана» се свърза с православния духовник, за да вземе мнението му по провеждащия се Синод и по темата за новата евангелизация.
«Колко близка за Православната Църква в Русия е разглежданата от Синода тема за новата евангелизация за предаването на вярата?» е основният въпрос на радиото, на който йеромонах Антоний дава следния отговор:
«По традиция в продължение вече на много години на Синодите на Римо-Католическата Църква присъстват представители на Руската Православна Църква – най-голямата поместна Православна Църква в света. Лично аз участвам за пръв път на Синод на епископите и, разбира се, наблюдавам с голям интерес всичко, което се случва пред очите ми. Разбира се, темата, която Папа Бенедикт ХVІ постави като тема на Синода, е много важна. Тя е важна и за нас, православните. Особено се впечатлих, когато миналата неделя (7 октомври 2012 г.), при откриването на Синода Папата каза, че новата евангелизация – това е, разбира се, просветяване със светлината на Христовата вяра на онези хора, които никога преди това в живота си не са срещали Христос. И второ, при положение, че тази тема сега е поставена толкова остро, това е и просветяване за онези хора, които са кръстени и по силата на своето кръщение принадлежат към Църквата, но за съжаление начинът им на живот е далеч от християнството и те посещават църквата в най-добрия случай само по празници.
Мисля, че темата е актуална не само за Римо-Католическата Църква. Тя е актуална и при нас, в Русия, за Руската Православна Църква. И нашите йерарси и свещеноначалието последно време говорят за това, че нашият народ е кръстен, но за съжаление далеч не всички са просветени.
С голям интерес следя дискусиите, които стават по време на Синода, и лично на мен ми е много интересно да чуя какъв е опитът на многото йерарси на Католическата Църква, дошли от всички краища на земята в Рим, за да споделят впечатленията си и мнанието си по какъв начин в съвременните условия трябва да се осъществява на дело християнската мисия и проповядването на вярата, към които сме призвании всички ние като християни».

Превод: www.catholic-news.bg

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар