Движение на фоколарите (30):Среща на Движението на фоколарите с отците от Синода

16 октомври 2012, 06:28

По инициатива на Движението на фоколарите на 13 октомври 2012 г. в Рим се състоя среща с епископи, участващи в 13-та генерална асамблея на Синода на епископите, посветена на новата евангелизация. Мястото – Института Maria Ss. Bambina, в близост до площад „Св. Петър”. Целта – задълбочаване духовността на общението, присъстваща в живота на това важно църковно движение. Разказва Адриана Масоти от радио „Ватикана”, превод www.catholic-news.bg:

Прилагането на Евангелието във всекидневния живот, диалогът между християните, диалогът с останалите религии и с невярващите, общението между миряни и свещеници – това са само някои от принципите, подети и развити от Втория Ватикански събор, които по някакъв начин вече присъстват в Движението на фоколарите още от неговото раждане през 40-те години на XX в. В същото време това са и предизвикателства, които остават отворени и по които има още много какво да се направи с новата евангелизация. На тази среща бе обсъден именно опитът на Движението на фоколарите, придобит в това отношение. Какъв всъщност е методът на движението за известяване на Исус на хората от нашето време? – пита Адриана Масоти. Отговор дава отец Хелмут Сиеверс, фоколарински свещеник и един от организаторите на събитието: „Не съществува метод, а начин да обичаш и да поставяш любовта на първо място, а не желанието да обръщаш, не желанието да спечелваш хора за нашата Църква или нашето изповедание, а да предложиш по един почтен начин своето мнение, своя опит. А нашият опит е опитът от живяното Евангелие, от това да практикуваме в живота си през всеки един ден онова, което Исус е казал, и тук има неща, които очевидно противостоят на начина на мислене на света, от който са засегнато толкова много християни, а именно – да страниш от човек, който ти е неприятен; да имаш отношения само с приятели и да избягваш онези, които не са ти приятели. Така не се живее Евангелието, дори когато то бива известявано и проповядвано, но думите не съдържат живяния живот. Има огромен потенциал, който Църквата трябва да използва още по-добре”.
Да говори пред дошлите от различни краища на света епископи за приноса, който Движението на фоколарите желае да предложи на Синода, близо до съпредседателя дон Джанкарло Фалети е и монс. Франсис-Ксавиер Крингсак Ковитхаванидж – архиепископ на Банкок – Тайланд: „През новото хилядолетие ние се нуждаем от духовността на общението. Има епископи, които се опитват да живеят тази духовност сред епископите. Трябва да отнесем тази духовност в епископското си служение, за да обновим диоцезите, както и нашия апостолат и евангелизацията, чрез промяна и обновяване на живота”.

Източник и снимка: www.news.va
Превод: www.catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар