Синод на епископите: Молитва за окупираната от ислямисти Мали

16 октомври 2012, 20:00

Докато Европейският съюз изразява своята загриженост и обмисля необходимостта от военна намеса в конфликта в африканската държава Мали, на 15 октомври кризата в тази страна бе в центъра на молитвите на участниците в Синода на епископите за новата евангелизация.
Пред участниците във форума се изказа председателят на Епископската конференция на Католическата Църква в Мали монс. Жан-Батист Тиама. Той съобщи, че в момента Мали преживява много труден период. След като през последните двадесет години в страната имаше относителен мир, от януари 2012 г. радикални ислямистки группировки започнаха да окупират северните територии на страната. Днес, според монс. Тиама, 2/3 от територията на Мали е под контрола на ислямистите. Те установиха свои закони, изключващи религиозната свобода, и нарушават принципа на светската държава.
В то время, как Евросоюз выражает свою озабоченность и рассуждает о необходимости военного вмешательства в конфликт в африканском государстве Мали, 15 октября кризис в этой стране был в центре молитв участников Синода Епископов.
Досега Католическата Църква активно спомагаше за решаването на социалните проблеми в Мали – бяха построении училища и болници и активно бе оказвана хуманитарна помощ. «По този начин ние евангелизираме онези 2,5% християни, присъстващи в страната, опитвайки се преди всичко да просвещаваме светските хора и свещениците» – каза йерархът. В контекста на ситуацията в момента, той помоли за подкрепа за страната. «Нуждаем се от помощта на целия свят и преди всичко от страна на ООН» – заяви епископът.

ВСИЧКИ НОВИНИ ОТ СИНОДА НА ЕПИСКОПИТЕ – ВЖ. ТУК

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар