Кардинал Мартинес пред Синода: „Езикът на евангелизацията е езикът на любовта“

23 октомври 2012, 09:30

Езикът на новата евангелизация трябва да бъде езикът на любовта, защото само той е разбираем за всички. Това мнение изрази архиепископът на Барселона кардинал Луис Мартинес Систач, участник в Синода на епископите, който заседава в Рим по въпросите, посветени на новата евангелизация и предаването на християнската вяра. Според него новата евангелизация е абсолютно необходима. «Трябва да се излезе от църквите и да се идее там, където са хората. Необходимо е да се познава социално-религиозния и културния контекст на нашия свят» – добави кардиналът.
Според испанския йерарх, въпреки силната секуларизация, хората не са загубили своите «религиозни чувства» и «се намират в търсене на смисъла на живота». Към тях трябва да се обърнем с езика на любовта, защото той е разбираем за всички и защото всеки иска да бъде обичан и да обича.
Архиепископът на Барселона отбеляза, че Църквата трябва да проповядва Евангелието поради две причини: първо – от любов към Исус, Който отдаде живота Си за хората, умирайки на кръста за спасението на всички; второ – от любов към ближния. «Ние обичаме нашите братя и желаем да споделим с тях най-доброто от онова, което сме получили – съкровището на вярата, съкровището на спасението, което ни е дал Исус. Затова искаме да проповядваме Евангелието. Трябва да правим това убедително, та тези, които ни слушат, да могат да кажат: «Тези хора наистина вярват и дори живеят това, което вярват» – изтъкна кардинал Мартинес. Той добави, че е дошло време, в което мнозина са се замислили дали релативизмът действително е най-добрия път за човечеството. «Нистина ли всеки може да прави това, което си иска? Дали не съществува определен порядък на нещата. Докъде ще доведе всичко това?» – зададе риторичен въпрос архиепископът. Според него релативисткият стил на мислене е довел до егоизъм, индивидуализъм и търсене на собственото благополучие на всяка цена. Доказателство за това, по думите му, е настоящата икономическа криза.

ВСИЧКИ НОВИНИ ОТ СИНОДА НА ЕПИСКОПИТЕ >>>>>>

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар