Рождествено чудо в Житница

29 декември 2012, 11:52

Стремежът да обичаме и да бъдем обичани е заложен във всеки от нас. И този стремеж ни подтиква да търсим не тази любов, земната, разпалвана от съзнанието, че е мигновена. Ние всъщност неистово търсим онази ЛЮБОВ – извън времето, божествената. Днес, сега, имаме възможност да се докоснем до нея!

С този несекващ трепет в сърцата, на 22 Декември от 19.00 часа в Енория „Успение Богородично”, с. Житница, децата и младежите, под ръководството на Сестрите Францисканки и с възхитителното съдействие на аниматорите при „Културен Център” Житница, омаяха и ръзтърсиха сърцата на препълнения театрален салон до такава степен, че сълзи на радост се стичаха по лицата с море от безкрайни и бурни аплодисменти!

На сцената, осветена и озвучена по най-иновативния начин, се ръзгърна подготвеното в продължение на два месеца тържество, което отведе назад в историята на Рождеството 130 деца и младежи, майки с деца и възрастни семейства, които с талантливите си умениия и добра воля успяха да докоснат сърцата и преди всичко ни накараха да преживеем отново чудото на благата вест, непоколебимостта на мъдреците, семплотата на овчарите, пътеводната сила на звездата и ликуването на ангелите.

Представлението бе изпълнено с много ключови моменти, в които се таи истината за нашата вяра и даровете, които сме получили в живота си. А най-големият ни дар – това е самият живот. И той не е илюзия. А най-голямото чудо е любовта. И тя не е илюзия. Децата и младежите ни откриха, че Коледа е празникът на Чудесата, празникът на Добрината, празникът на Победата: победата на Светлината над Тъмнината, победата на Доброто над Злото. А по Коледа е редно да си припомним, че носим някъде дълбоко скрито в себе си доброто! Да, очаква се поне по Коледа да направим нещо хубаво за близките си и за някого, когото не познаваме. Но, дали е достатъчно само по Коледа?…

За да се научим да бъдем по-добри, по-обичащи и прощаващи винаги и на всички; за да пребъдат в нас и около нас хармония, щастие и топлина; за да има благоденствие за всички и успех в начинанията, с които сме се заели… особено през тази година, в която преминаваме ежедневно през Вратата на Вярата.

Тези безценни напътствия ни подариха главните протагонисти бояджии, които изрисуваха небето, отъждествено с нашата душа, изкачвайки стълбата на доброто и на вярата. Показаха ни, че никак не е невъзможно да рисуваш в сърцето си. И някак си, спонтанно и непринудено, всички – малки и големи, млади и стари, отворихме сърцата си и започнахме да рисуваме лъчите на Светлината! А най-голямото чудо бе това, че открихме себе си и приехме всеки ден и час за щастие, особено след като познахме пътеводната сила на Витлеемската Звезда, която ни отведе до люлката на Исус – новата НАДЕЖДА за човечеството.

Прави ми впечатление, че лъчите на светлината някак си сами се извайват в душата ми всеки път, когато помагам на някого или се усмихна на някой нещастен човек, или просто прощавам на някого, който ме наранява с тежки думи.
/ Бояджия 1/

Освен лъчите в душата ти – погледни нагоре към небето, виж колко нови звезди са изгрели! Колкото повече добри дела правиш тук, на земята, толкова повече украсяваш небето с най-прекрасните звезди. Хайде, отсега нататък да тръгнем и да раздаваме светлината на другите. Те чакат тази светлина. Ти вземи четката, аз ще взема кофата с боята. И заедно, с помощта на Месията, ще нарисуваме едно ново небе, което ще краси нашата земя. / Бояджия 2/

А ние, братя и сестри, какво мислим за това? Хайде и ние да вървим! Нека намерим смисъл на живота си и да открием мястото си в този свят, защото то ни е поверено от Бог и е сред хората, за да ги обичаме.

Честито и Свято Рождество Христово от името на децата и младежите от Енория „Успение Богородично”, с. Житница!

Сестри Францисканки Мисионерки
на Пресветото Сърце Исусово
с. Житница

Бел.ред.: Снимките могат да се уголемяват, като се кликне повторно върху тях.


Коментари

Няма коментари

Оставете коментар