ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ОБЯВИ ОТТЕГЛЯНЕТО СИ ОТ ПЕТРОВИЯ ПРЕСТОЛ

11 февруари 2013, 14:30

ИСТОРИЧЕСКО, НЕОЧАКВАНО И СМИРЕНО ОТТЕГЛЯНЕ

ПО ВРЕМЕ НА РЕДОВЕН КОНСИСТОРИЙ ЗА КАНОНИЗИРАНЕ НА НОВИ СВЕТЦИ ВЪВ ВАТИКАНА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ОПОВЕСТИ РЕШЕНИЕТО СИ ДА СЕ ОТТЕГЛИ ОТ ПЕТРОВИЯ ПРЕСТОЛ. ПУБЛИКУВАМЕ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ПАПСКОТО ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КАРДИНАЛИТЕ:

„Скъпи братя,
Свиках ви на този консисторий не само заради трите канонизации, но и за да ви съобщя за решение с голяма важност за живота на Църквата. Нееднократно изпитвайки съвестта си пред Бог, аз стигнах до увереността, че моите сили, поради преклонната възраст, вече не са достатъчни за надлежното изпълнение на служението на Св. Петър. Прекрасно осъзнавам, че това служение, по силата на неговата духовна същност, трябва да бъде изпълнявано не само с дела и думи, но в не по-малка степен чрез страданията и молитвата. Въпреки всичко, в днешния свят, подложен на стремителни промени и развълнуван от въпроси с най-голяма важност за живота във вярата, за да се управлява лодката на Св. Петър и за да се възвестява Евангелието, е необходима енергия както на тялото, така и на духа, а тази енергия през последните месеци толкова угасна, че аз съм принуден да призная своята неспособност по дължимия начин да изпълнявам повереното ми служение. Затова, като добре разбирам сериозността на този акт, аз, при пълна свобода заявявам, че се отказвам от служението на Римски епископ и приемник на Св. Петър, поверено ми от кардиналите на 19 април 2005 г., като считано от 28 февруари 2013 г., 20 ч., Римската катедра – Престолът на Св. Петър, ще бъде вакантен, и този, на когото са поверени съответните пълномощия, трябва да свика конклав за избиране на нов Римски Папа.
Скъпи братя, благодаря ви от все сърце за любовта и за труда, чрез които носехте заедно с мен бремето на моето служение, и моля за прошка за всички мои недостатъци. Нека сега поверим Светата Църква на нейния Върховен Пастир – Господ Исус Христос, и нека се молим на Неговата свята Майка Дева Мария да съпътства със своята майчина благост отците-кардинали в избирането на нов Римски Папа. Що се отнася до мен, аз и занапред ще служа с цялото си сърце на Светата Майка Църквата в живот, посветен на молитвата”.


Новини: Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар