ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Първите реакции на световните лидери – шок и съжаление

11 февруари 2013, 17:21

Първата реакция на съобщението за предстоящото оттегляне на Папа Бенедикт ХVІ бе на италианския премиер Марио Монти. „Дълбоко съм шокиран от тази неочаквана новина” – заяви искрено той пред италианските медии и отказа други коментари.
Федералното правителство на Германия свика извънреден брифинг, на който говорителят на кабинета Щефан Зайберт кратко заяви: „Като християни и като католици ние сме дълбоко трогнати и шокирани от тази стъпка на Папата. Немското правителство иска още един път да изрази към Светия Отец своето дълбоко уважение и благодарност за всичко, което направи за Католическата Църква и за целия свят през своя активен живот. Той оглавяваше Църквата цели осем години, без да престава да обогатява света с мъдростта си като водещ мислител, както и като пастир. Каквито и да са обясненията за това оттегляне, ние трябва да уважим това решение”.
Британският премиер Дейвид Камерън коментира новината с думите: „Изпращам на Папа Бенедикт ХVІ най-добрите си пожелания за всичко добро. Той непрестанно работеше за подобряване на отношенията между Британия и Апостолическата столица”.
Австралийският премиер Кевин Ръд също коментира шокиращата за католическия свят новина. „Оставката на Папата по здравословни причини е извънредна новина, която дълбоко ни засяга. От името на всички австралийци му пожелавам всичко най-добро. Той направи много добро за нашата страна” – бяха думите на Ръд.

Всички заглавия, свързани с оттеглянето на Папа Бенедикт ХVІ:
ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ОБЯВИ ОТТЕГЛЯНЕТО СИ ОТ ПЕТРОВИЯ ПРЕСТОЛ
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Брифинг на говорителя на Ватикана
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Реакцията на италианските епископи
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Реакцията на италианския президент
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Какво следва според каноническото право?
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Първата реакция на световните лидери – шок и съжаление

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар