ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: От 28 февруари кардинал-камерлингът ще има ключова роля в делата на Църквата

11 февруари 2013, 17:34

На 11 февруари 2013 г. Папа Бенедикт ХVІ съобщи, че ще се оттегли като Римски епископ. Възниква следващият логичен въпрос – кой ще го наследи?
На 28 февруари 2013 г. в 8 часа вечерта централноевропейско време Светият Престол ще стане «вакантен» – каноническото право дефинира тази ситуация като Sede Vacante. През следващите 20 дни, съгласно Кодекса на каноническото право на Католическата Църква, ще бъде свикан конклав за избора на нов Папа, съобщава Rome Reports.
Още в първата секунда след изпадането в ситуация на Sede Vacante с текущите дела на Църквата ще се заеме кардинал Тарчизио Бертоне, който е държавен секретар на Светия Престол, ръководител на външното ведомство на Ватикана и кардинал-камерлинг. За да бъдат предотвратени всякакви злоупотреби рибарският пръстен на Папа Бенедикт ХVІ ще бъде унищожен. Личните покои и кабинетът на Светия Отец ще бъдат запечатани от кардинал Бертоне с цел избягване не достъп до документи и злоупотреба с тях. Фактически той ще бъде временен ръководител на Ватикана до избора на новия Папа. До момента на избирането на новия наследник на Св. Петър, за което светът ще разбере от белия дим от комина на Сикстинската капела, временно управляващият кардинал-камерлинг ще има ръководна позиция по отношение на всички административни институции на Светия Престол. Всички официални длъжности губят своята сила.
След не повече от 20 дни, считано от 28 февруари, конклавът трябва да започне да заседава. До този момент кардиналите от целия свят трябва да са пристигнали във Ватикана, за да вземат участие във великото събитие – избирането на нов глава на Католическата Църква.

Всички заглавия, свързани с оттеглянето на Папа Бенедикт ХVІ:
ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ОБЯВИ ОТТЕГЛЯНЕТО СИ ОТ ПЕТРОВИЯ ПРЕСТОЛ
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Брифинг на говорителя на Ватикана
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Реакцията на италианските епископи
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Реакцията на италианския президент
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Какво следва според каноническото право?
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Първата реакция на световните лидери – шок и съжаление

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар