ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Декларация на българската Епископска конференция

11 февруари 2013, 20:45

Както много хора по целия свят и Католическата Църква в България бе изненадана от решението на Папа Бенедикт XVI да се оттегли. Сигурни сме, че неговото решение е било обмислено внимателно и вследствие на много молитви и размишления. Оттеглянето на Папата е суверенен акт, който е отражение на изключителното чувство за отговорност, демонстрирано досега неведнъж от него. Днес той показа силата на вярата, живяна и чрез смирението.
В този дух Бенедикт XVI заяви тази сутрин, че „днешния свят е подвластен на множество бързи промени и е разтърсван от въпроси с голяма важност за живота на вярата” и че за управлението на Църквата „са нужни едновременно сила на съзнанието и сила на тялото, сили, които през последните няколко месеца” усеща, че го напускат.
Ние католическите епископи благодарим от свое име и от името на католическата общност в България на Папа Бенедикт XVI за неуморимото му служение като истински „Слуга на Слугите Божи”. Нека плодовете на това служение да продължат да носят благословение за цялата Църква. Призоваваме католическата общност в България да се молим всички за Светия отец, Бог да запази здравето му, за да бъде още дълго сред нас с примера на вярата си. Призоваваме също за усърдна молитвена подкрепа при избора на новия Папа – Свети Дух да просветли кардиналите избиратели да намерят достоен наследник на Папа Бенедикт XVI, който да продължи да води Църквата в духа завещан от Сина Божи Исус Христос.

Епископ Христо Пройков
Председател на Епископската конференция на Католическата Църква в България
София, 11 февруари 2013 г.

Всички заглавия, свързани с оттеглянето на Папа Бенедикт ХVІ:
ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ОБЯВИ ОТТЕГЛЯНЕТО СИ ОТ ПЕТРОВИЯ ПРЕСТОЛ
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Брифинг на говорителя на Ватикана
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Реакцията на италианските епископи
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Реакцията на италианския президент
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Какво следва според каноническото право?
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Първата реакция на световните лидери – шок и съжаление
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: От 28 февруари кардинал-камерлингът ще има ключова роля в делата на Църквата

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар