ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Бавария разбра новината по време на честванията на Световния ден на болния

12 февруари 2013, 20:39

Новината за оттеглянето на Папа Бенедикт ХVІ потресе множеството вярващи, събрали се в баварското светилище в Алтьотинг за честванията на Световния ден на болния, в деня на литургичното честване на Дева Мария Лурдска. На 11 февруари Светата Литургия за поклонниците в баварския град бе водена от председателя на Папския съвет за пастирска грижа в областта на здравеопаването монс. Зигмунт Зимовски. Бе направено и съобщението, че през 2016 г. Световният ден на болния ще се състои в Светите земи и ще бъде посветен на темата: „Да се доверим на Исус, както Мария: „Каквото ви каже, това правете” (Ив 2, 5). Пред микрофоните на радио „Ватикана” епископ Зимовски коментира предстоящото оттегляне на Папа Бенедикт ХVІ от престола на Св. Петър.
„Известно е, че всеки Папа носи на плещите си голяма тежест. Възможно е Светият Отец повече да не е в състояние да носи това бреме, което да е станало прекалено тежко за него. Това е много смело решение, но аз бих искал да добавя, че без молитвата, без Божия съвет, без влиянието на Светия Дух, разбира се, той никога не би се решил на подобна стъпка. Възхищаваме се от Светия Отец за това мъжествено решение и отправяме молитва за него. Разбира се, той ще бъде един голям съветник за новия Папа и ще се моли за своя приемник” – коментира монс. Зимовски.
Монс. Зигмунт Зимовски отбеляза връзката между мястото на честване на тазгодишния Световен ден на болния и детските години на Папата. Самият Бенедикт ХVІ бе посъветвал за провеждането на това събитие да бъде избрано именно светилището на Дева Мария в Алтьотинг. „Никой не можеше да си представи, че именно този ден ще придобие съвършено друго измерение, изпълнено за нас с частица страдание. Всеки от нас е дълбоко трогнат, аз видях сълзите в очите на италианските монахини, миряните, лекарите и всички поклонници, защото Светият Отец ни е много скъп” – добави ръководителят на ватиканската дикастерия, отговаряща за пастирската дейност сред болните и медицинските служители.
На въпрос на журналист от радио „Ватикана” за това какво е личното му пожелание към Папа Бенедикт ХVІ, монс. Зимовски отбеляза, че със Светия Отец двамата са общували тясно в течение на много години. Цели 19 години те са работили заедно в Конгрегацията за доктрината на вярата, когато кардинал Ратцингер (днешния Папа Бенедикт ХVІ) е префект на това ведомство. Папа Бенедикт ХVІ е и този, който ръкоположи Зигмунт Зимовски за епископ. През последните четири години двамата са си сътрудничили за благото на пациентите и заетите в здравеопазването. Монс. Зимовски увери в това, че постоянно ще споменава Бенедикт ХVІ в молитвите си и заяви, че чувства Светия Отец много близък. Епископът изрази надежда, че до 28 февруари ще успее да получи аудиенция от Папата, по време на която да сподели с него този забележителен ден тук, в Алтьотинг.

Всички заглавия, свързани с оттеглянето на Папа Бенедикт ХVІ:
ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ОБЯВИ ОТТЕГЛЯНЕТО СИ ОТ ПЕТРОВИЯ ПРЕСТОЛ
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Брифинг на говорителя на Ватикана
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Реакцията на италианските епископи
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Реакцията на италианския президент
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Какво следва според каноническото право?
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Първата реакция на световните лидери – шок и съжаление
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: От 28 февруари кардинал-камерлингът ще има ключова роля в делата на Църквата
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Декларация на българската Епископска конференция
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Коментарът на кардинал Анджело Скола
ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Предстоящият конклав

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар