ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ: Отец Федерико Ломбарди: Още не е ясно как ще се обръщаме към Папата след 28 февруари

13 февруари 2013, 01:50

„Още е рано да се каже как ще бъде титулуван Бенедикт ХVІ след 28 февруари – деня, в който ще влезе в сила неговото оттегляне от понтификата, но мога да ви уверя, че неговото присъствие ще бъде дискретно, като той по никакъв начин няма да се намеси в дейността на своя приемник”. Това каза отец Федерико Ломбарди по време на брифинга от 12 февруари 2013 г. „Разбира се, той ще бъде почетен епископ на Рим, но как ще го наричаме още не мога да кажа; струва ми се трудно след като е бил Папа да може да бъде отново кардинал Ратцингер” – добави говорителят на Светия Престол.
„Не мога да ви кажа кажа също и какво ще стане с рибарския пръстен, който при смърт на Папата бива счупван” – каза Ломбарди, уточнявайки, че „сега компетентните лица трябва да вземат в ръце Апостолическата конституция и нормите и да ги адаптират към ситуацията”. „Мога да предположа обаче, че щом пръстенът е за подпечатване, то той все пак ще бъде счупен” – изрази своята хипотеза говорителят.
Ломбарди сподели още: „Трябва да изясним също и други процедурни въпроси, като например какъв цвят на одеждата ще носи Светият Отец след оттеглянето”.
Ясно е със сигурност, че Папата няма да бъде отново част от Колегията на кардиналите. „Папата не е кардинал. Като Папа той е глава на колегията и след оттеглянето не е предвидено да участва в конклава, който е един фундаментален акт, който осмисля и определя самото съществуване на Колегията на кардиналите” – поясни отец Федерико Ломбарди. Пресдиректорът допълни, че „във Ватикана със сигурност ще има някой, който ще живее с него, за да му помага във всекидневните дейности”. Папата ще живее в манастира Mater Ecclesiae, но няма да живее със сестрите в клаузура. „Всъщност манастирът е малък, една сграда с малко стаи, който бе разширен с построяването на един параклис, за да могат сестрите, поканени от Йоан-Павел ІІ, да се молят. Но сега не можем да сложим заедно резиденцията на Папата и тази на монахините. Във всеки случай богопосветените идват за определен период от време и се редуват различни конгрегации, като последната група си замина през есента”.

Новини: Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар