Тихата зараза „Хелоуин“

27 октомври 2014, 18:0

И в България, подобно на други страни, нахлуването на някои чужди обичаи, нехарактерни за нашата култура, е факт. С всяка година се наблюдава все по-мащабно отбелязване на т. нар. „Хелоуин” – „празник”, най-силно разпространен в Америка. В нощта на 31 октомври срещу 1 ноември американските деца и младежи, облечени в костюми и маски на различни чудовища, дяволи и вещици обикалят по домовете, събирайки сладки и лакомства. Най-известният символ на този „празник” е тиквата с изрязана уста и очи, която свети отвътре.
Много хора не знаят, че в един период тази езическа традиция, под влияние на християнството, почти изчезнала. Именно с цел да се избегне езическото празнуване на смъртта, през ІХ в. Папата решава да пренесе честването на празника Всички светци от пасхалния период на 1 ноември. Самото наименование „Хелоуин” (англ. Halloween) произхожда от словосъчетанието All Hallow Eve – навечерие на Всички светци.
Древният келтски обичай бил приет от сатанистите, които в тази нощ провеждат своите ужасяващи обреди, свързани с принасянето на животински и човешки жертви. Американската полиция констатира, че в навечерието на „Хелоуин” изчезват повече домашни животни и малки деца, от което и да е друго време през годината. Принасянето на малки деца като жертва на сатаната не е някаква измислица – потвърждава се от показанията на хора, членували в сатанински секти. „Хелоуин” е „празник”, на който особено внимание отделят и всички онези, които се интересуват от окултизъм, магии, спиритизъм.
През последните години в някои западни страни християнските младежи провеждат акция Holly Win („Свята победа” – игра на дума с Halloween), в знак на протест срещу насаждането на антихристиянски ценности. През тази нощ хиляди млади християни в различни градове на Европа се събират на молитвени бдения, посветени на победата на Христос над смъртта, сатаната и ада. Вместо грозните и плашещи маски и костюми на вещици и дяволи, християните почитат лика на някой любим светец.

А че тихата зараза пълзи посредством детските градини и училищата – това вече е абсолютен факт. Под фасадата на забавното и на редовното оправдание, че „няма нищо лошо“, много деца тези дни си идват вкъщи уплашени, а след това сънуват и кошмари, заради страхотиите, на които са били подложени – пълзящи паяци, маски със страшни лица и изцъклени очи… Още по-жалкото е, че и много родители, смятайки се за широко скроени и свободолюбиви, не само не виждат нищо лошо във всичко това, но дори го насърчават…

И накрая нещо важно… Мнозина невежи, дори и в България, казват, че „Хелоуин” е католически „празник”. На тази лъжа трябва да се отговори твърдо, но без заяждане. В крайна сметка, когато отсрещната страна не желае да разбере и е убедена в неистините, които е прочела или които са й били поднесени от поредната „осведомена“ медия, ние нищо повече не можем да направим. Всеки разумен и нормален човек би могъл да проумее, че „празникът” на вещиците, тиквите и дяволите на 31 октомври е абсолютен антипод на това, което ние празнуваме на 1 ноември – тържеството на Всички светци: празник на светците, на доброто, на победата на Христос над смъртта.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар