Отец Мартин Грецр: «С Божията благодат и с лични усилия да извървим пътя на обръщането през Постното време»

5 март 2014, 17:30

На днешния 5 март 2014 г. Католическата Църква чества Пепеляна сряда – деня, с който започва литургичното време на Великия пост.
Вярващите в катедралната католическа енория «Св. Йосиф» в София се включиха в утринните литургии, отслужени в катедралата от 8 и 10.30 ч.
Литургията от 10.30 ч. бе отслужена от отец Мартин Грецр, в съслужие на олтара с отец Пламен. Още в началото на месата отец Мартин обърна внимание на вярващите, че навлизаме в Постното време – време на обръщане. Той призова да се молим на Бог за благодатта на обръщането. Малко по-късно в проповедта си свещеникът обясни защо Постното време трае четиридесет дни. През втори век постът е бил едва четиридесет часа, през трети век – една седмица, а след това и до днес – четиридесет дни. Числото «четиридесет» е много символично в Библията. Четиридесет дни Христос гладува в пустинята. Четиридесет години избраният народ излизаше от робство по пътя към Обетованата земя. Четиридесет дни бяха дадени от Бог на жителите на Ниневия, за да се обърнат. Мойсей прекара четиридесет дни на планината Синай, преди да получи Божиите заповеди. Четиридесет дни е периодът от Възкресение Христово до Възнесение Господне.
Проповедникът изтъкна именно обръщането като най-важния момент и цел на всеки Велик пост. Пет са необходимите предпоставки за него:
1. Изпит на съвестта
2. Искрено разкаяние за извършените грехове
3. Твърдо решение да не се греши повече
4. Изповед
5. Удовлетворение за стореното зло.
Отец Мартин поясни, че пътят на обръщането не е лесен. За да може да го извървим трябва да молим за благодат от Бог и да положим лични усилия.
След проповедта двамата свещеници извършиха обреда с посипването с пепел, повтаряйки към всеки вярващ думите: „Покайте се и вярвайте в Евангелието“ и „Помни, човече, че си прах, и в прах ще се превърнеш“.

Вечерта, от 19 часа, ще бъде отслужена още една тържествена литургия за Пепеляна сряда.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар