Монс. Георги Йовчев миропомаза седемнадесет младежи от Калояново и Дуванлий

9 юни 2014, 08:45

Автор: Анета Чалъкова
(енория „Св. Андрей“, Калояново)

На днешния 8 юни 2014 г. в енорийския храм „Св. Андрей“ в Калояново седемнадесет деца от Калояново и Дуванлий приеха тайнството Миропомазание. Тържествената света литургия бе отслужена от Софийско-Пловдивския епископ монс. Георги Йовчев.
В проповедта си монс. Георги отправи препоръка към всички присъстващи винаги от сърце да се разкайват за греховете си, за да поддържат жива вярата. В духа на празника Петдесетница, който е завършек на Пасхалното време, бе и проповедта на епископа: „Без вяра няма спасение; който вярва – ще бъде спасен, който не – ще бъде съден“. Тези думи бяха встъплението, с което монс. Йовчев започна проповедта си. Той подчерта колко важен акт за младежите е Миропомазанието, колко голям и велик дар получават от Светия Дух. Вярата в Светия Дух ни помага да допуснем Господ в нашия живот, да повярваме във вечния живот и да живеем пълноценно тук, на земята, като обречем живота си на Господ.
Ето какво още каза епископа на младежите: „Скъпи младежи, днес вие получавате дар, който трудно ще обхванете и разберете, но аз ви съветвам да го оставите да действа във вас не само днес, а и след това. Не мислете, че с получаване на тайнството вие ставате съвършени. Не – вие започвате да живеете пълноценно живот в Бога, разбирайки истината за християнската вяра“.
Монс. Георги не забрави да даде съвет и на кръстниците да бъдат добър пример за добър църковен живот, да показват на младежите как да бъдат отговорни, да ги учат на благородство и да не се подават на изкушенията на дявола.
В края на литургията енористът отец Иван Топалски благодари от името на всички енориаши на монс. Георги Йовчев за тайнството, което даде на 17-те младежи, които цяла година са усвоявали познания за нашата вяра. Пожела всичко научено да се прилага на дело и Светият Дух да им дава сили достойно да изповядват вярата.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар