Католическата общност в България посрещна новия нунций, архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари, в конкатедралния храм „Св.Йосиф“

2 август 2014, 23:02

Тази вечер в конкатедралната църква „Св. Йосиф“ в София католическата общност в България посрещна новия апостолически нунций, Негово Високопреосвещенство архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари. В тържествената литургия участваха екзарх Христо Пройков, епископ Петко Христов и много свещеници от трите католически епархии в страната.
Като домакин на това събитие, енорийският свещеник на храма „Св. Йосиф“, отец Збигнев Тенча OFM Cap., приветства папския пратеник, епископите и свещениците и призова всички присъстващи да се молят на тази литургия за даровете на Светия Дух за нунция, за да бъде ползотворно служението му в България и Македония.
В словото си епископ Христо Пройков изрази искрената радост на всички католици в България, с която те поздравяват новия нунций с „Добре дошъл между нас“. Той обърна внимание на прочетения откъс от Евангелието, разказващ за мисията на свети Иван Кръстител – мисия на благовестник, на посланик, който проправя пътя на Господа там, където Той иска да отиде; мисия да помага на човека, да променя човека, да носи истината, благата вест, за да достигне до всички. Това е мисията на нунция, когото Папата изпраща, изтъкна епископ Христо Пройков и обясни, че както свети Иван Кръстител, докато кръщавал се вглеждал във всеки един и търсел Исус, така и мисията на нунция е да търси във всеки Исус Христос – нуждаещия се, който трябва да бъде прегърнат и утешен и над всичко да бъде обичан. Епископ Христо Пройков представи подробно жизнения път на новия нунций, който е роден на 19 май 1946 г. в Италия, в семейството на земеделци, практикуващи католици. Ръкоположен е за свещеник на 27.9. 1970 г., а за епископ – на 11.1. 2004 г. от кардинал Анджело Содано. Завършил е теология и каноническо право. През 1980 г. влиза в дипломатическата служба на Светия престол и служи в апостолическата нунциатура в Либерия, в Държавния секретариат, а след това в папските представителства в Испания, Ирландия и Словения. Като апостолически нунций в Руанда, където Папа Йоан Павел ІІ го изпраща през 2003 г., той става свидетел на убийствата и геноцида и обслужва сиропиталище за деца на убити родители. През 2008 г. е назначен за нунций в Уругвай. Епископ Пройков обърна внимание, че на същата дата, на която монс. Пекорари е избран за нунций в България – 25 април – през 1925 г. у нас като делегат на Ватикана пристига Анджело Ронкали. Ето защо той отправи пожелание, вървейки в стъпките на свети Йоан ХХІІІ, да го има за светлина по пътя си. Във връзка с днешния празник, Дева Мария на Ангелите, епископ Пройков, пояснявайки значението на думата ангел – „пратеник“, пожела на новия нунций у нас Божията Майка да бъде негова покровителка и го увери в молитвите на Епископската конференция, на духовенството и на верните за него.
Преди да даде апостолическия благослов на присъстващите, архиепископ Пекорари отправи благодарност към епископ Христо Пройков, председател на Епископската конференция в България, за любезните му думи, на епископ Георги Йовчев – за възможността да бъде в неговата конкатедрала и на отците капуцини – за поканата да отслужи литургията в тази църква. Той предаде на свещениците, монасите, монахините и верните поздравите, отправени от Светия отец към малката, но динамична общност у нас. От името на Папата той прикани всички да бъдат крепки във вярата, а също така и добри евангелизатори, като светите апостоли Петър и Павел, да подхранват вярата в молитвата и да се молят за него за служението му в България.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар