Празникът в ритъма на живот на семейството

13 август 2015, 07:03

В катехизиса на Папа Франциск на Генерална аудиенция тази сряда отново във фокус бе семейството. Три елемента определят ритъма на живот на семейството: празникът, работата и молитвата. Папата разясни първо аспекта на празника.
„Празник“ не означава да се мързелува, да се седи в креслото. Нито пък е опиянение от глупаво разсейване. Празникът е преди всичко нежен поглед към създаденото: „Ние празнуваме работата.“
Папата подчерта, че почивният ден е изобретение на Бога, както е казано в първия разказ за сътворението: Бог благослови седмия ден и го обяви за свещен; защото в него Бог си почина, след като бе завършил цялото дело на сътворението.
Господ сам ни учи колко е важно да отделяме известно време, за да разглеждаме делото на труда и да му се наслаждаваме; да гледаме с любов на семейството, децата и приятелите, на дома и на общността, която ни заобикаля.
Реалното време на празника прекъсва професионалната работа: „Тя е свята и ни напомня, че сме сътворение по Божие подобие“. Папата подчерта: „Не бива да бъдем роби на работата!“ Манията за печалба и стремежът към постижения днес често застрашават ритъма на човешкия живот.
Времето за почивка, преди всичко в неделя, е за наше добро. От своя страна то не бива да се изражда до бизнес посредством идеологията но консумизма, так че поривът да консумираме да ни направи накрая по-уморени отпреди.
Времето на празника е свято, тъй като Бог живее в него по особен начин. Неделята и празниците стоят под знака на Евхаристията, на Христовото присъствие в общността ни. От него всичко в живота получава пълния си смисъл.
Неделята „е скъпоценен дар от Бога за хората, ние не трябва да го разваляме“.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар