Пълен текст на проповедта на папа Франциск в деня на Всички светци на стадиона в Малмьо

1 ноември 2016, 16:57

С цялата Църква днес честваме тържеството Всички светци. Така си припомняме не само онези, които са били обявени за светци в хода на историята, но също и много наши брата, които са преживели своята християнски живот в пълнотата на вярата и в любовта посредством едно просто и скрито съществуване. Със сигурност сред тях има много наши родители, приятели и познати.
Следователно, днес честваме празника на светостта – онази святост, която понякога не се изразява външно в големи дела или необикновени постижения, но която бива живяна вярно и по обичаен, всекидневен начин изискванията на Кръщението. Святост, изтъкана от любов към Бог и братята. Една вярна любов, до степен на забравяне за самите себе си и тотално отдаване на другите, подобно на живота на онези майки и бащи, които се жертват за семействата си, отказвайки се с готовност, въпреки че не е лесно, от много други неща, от много проекти и лични планове.
Ако има обаче нещо, което да характеризира светците, е че те наистина са щастливи. Те са открили тайната на истинската радост, която обитава в тях до дъното на душата им и има за свой източник Божията любов. Затова светците биват наричани „блажени“. Блаженствата са техния живот, тяхната среда, по пътя към родината. Блаженствата са пътят на живота, който Господ ни сочи, за да можем да продължим по Неговите стъпки. В днешното Евангелие чухме как Исус извести тези блаженства пред голямо множество на един хълм близо до Галилейското езеро.
Блаженствата са профилът на Христос, а следователно – и профилът на християнина. Сред тях бих желал да изтъкна едно: „Блажени са кротките“. Исус говори за Самия Себе Си така: „Поучете се от Мен, Който съм кротък и смирен по сърце“ (Мт 11, 29). Това е Неговият духовен портрет и ни разкрива богаството на любовта Му. Кротостта е начин на съществуване и на живот, който ни приближава до Исус и ни прави единни помежду ни; прави така, че да оставим настрани всичко, което ни разделя и ни противопоставя, и да търсим все по-нови начини да напредваме по пътя на единството, както са правили синовете и дъщерите на тази земя, сред които св. Мария Елизабет Хеселблад, канонизирана наскоро, и св. Бригита, Бригита Вадщейн, съпокровителка на Европа. Те са се молили и са работили за засилване на връзките на единството и за общение между християните. Много красноречив знак за това е, че точно тук, във вашата страна, характеризираща се със съжителството между много различни народи, ние възпоменаваме заедно петото столетие от Реформацията. Светците успяват да променят чрез кротостта на сърцето. С нея ние можем да проумеем величието на Бог и да Го обожаваме искрено; също така на нея се дължи поведението на някой, който няма нищо за губене, защото неговото единствено богатство е Бог.
Блаженствата, по един или друг начин, са личната карта на християнина, която го идентифицира като последовател на Исус. Ние сме призвани да бъдем блажени, да сме последователи на Исус, като посрещаме скърбите и разочарованията на нашето време с духа и любовта на Исус. В този смисъл бихме могли да посочим и нови ситуации, които да преживяваме с обновен и все така актуален дух: блажени, които с вяра понасят злините, причинени им от други, и прощават от сърце; блажени, които гледат в очите отхвърлените и изолираните, показвайки им своята близост; блажени, които виждат Бог във всеки човек и се борят и останалите да Го открият; блажени, които защитават и се грижат за общия дом; блажени, които отхвърлят своето собствено добруване за доброто на другите; блажени, които се молят и работят за пълното общение между християните… Всички те са носители на Божието милосърдие и Божията нежност, и със сигурност ще получат от Него заслужената награда.
Скъпи братя и сестри, повикът към святост е за всички и трябва да бъде приет от Господ с дух на вяра. Светците ни насърчават със своя живот и застъпничество пред Бог, а ние имаме нужда един от друг, за да станем свети. Да си помагаме да бъдем свети! Нека заедно да просим благодатта да приемем с радост този призив и да работим единни, за да го доведем до завършек. На нашата Небесна Майка, Царица на всички светци, поверяваме нашите намерения и диалога в търсене на пълно общение между всички християни, така че да бъдем благословени в нашите усилия и да достигнем светостта в единството.

Превод: www.catholic-news.bg

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар