Отзвук от националното поклонничество във Фатима по случай 100 години от Явленията

27 октомври 2017, 10:30

От 18 до 24 октомври във Фатима, Португалия, се проведе първото голямо национално поклонничество до светилището на Светата Дева, в което взеха участие 230 верни от трите католически епархии в България.
Свещеници, богопосветени и вярващи от трите католически епархии в България се срещнаха на 19 октомври в светилището на Св. Антон в Лисабон. Тук бе отслужена света литургия, която бе предстоятелствана от отец Ивелин Генов, като в края на богослужението вярващите бяха благословени с мощите на светеца. Отец Венци Николов, от отците конвентуалци, подари на светилището римски литургийник на български език, подготовен от Никополска епархия за поклоническите групи от България. С призива от проповедта „..всеки да поеме кръста си и да се моли“, поклонниците се отправиха към светилището Христос Цар.
Българската поклонническа група бе водена от Н. В. Пр. епископ Христо Пройков, Апостолически екзарх, 12 енорийски свещеника и две сестри от монашеска общност сестри Евхаристинки.
На 20 октомври, денят завърши със света литургия в катедралата в Лисабон. В своята проповед о. Койчо Димов припомни, че Бог дойде и ни покани, казвайки „Не бойте се, елате при мен.“ В съботния 21 октомври групата поклонници, водена от Апостолическия екзарх монс. Христо Пройков се отправи към Светилището на светата Дева във Фатима. Групата беше тържествено посрещната от капелана на Фатима о. Франциско Перейра. Изказвайки благодарност за топлото посрещане, Н. В. Пр. Епископ Христо Пройков подари икона на Св. Георги Победоносец и национален молитвеник на Дева от Фатима – първа стъпка от честванията на 100-годишния юбилей, издаден 2015.
По време на поклонничеството беше дадена възможност на участниците да получат и пълна индулгенция. Дните в светилището завършваха с молене на светата броеница и шествие със статуята на Света Богородица Фатимска. Море от поклонници, със запалени свещи в ръка, следваха кръста и придружавайки статуята на Богородица и огласяха нощната тъмнина с „Ave Maria“.
В последния ден на поклонничеството, по време на светата литургия, предстоятелствана от монс. Христо Пройков, беше подновено посвещаването на България на Св. Богородица Фатимска. Последното посвещаване бе направено от тримата епископи на България през 1996 г. С благодарност към Бога за това поклонничество завърши Божията служба в светилището, председателствана от Н. В. Пр. Епископ Христо Пройков. След литургията, поклонниците взеха участие в кръстен път, на който се молиха и размишляваха за страданието Господне. Освен това, те посетиха и се молиха с молитвата, дадена от Ангела, на местата, където се е явявал.
Малко преди да се разделят и всеки да поеме пътя към дома, посетиха и родното село и къщите на трите овчарчета Ясинта, Франческо и Лучия. В края на селото, в малка стая, поклонниците се срещнаха един по един с племеницата на с. Лучия. С броеница в ръка, възрастната жена с огромна радост приемаше от всеки един персонален поздрав. С огромна радост и благодарност към Бога приключва поклонническия път за групата от България, по случай 100 години от явленията на светата Дева във Фатима.

Автор: Гергана Дойчинова
Източник: Радио Ватикана
Снимки: Facebook/Епархийно светилище „Дева Мария от Фатима“

Бележка: Много снимки, запечатали забележителното събитие, са публикувани във Facebook-профила на Епархийното светилище „Дева Мария от Фатима“ в Плевен. Директен линк: Facebook/Епархийно светилище „Дева Мария от Фатима“.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар