Като чисти съдове

7 януари 2018, 21:35

На днешния празник Кръщение Господне в католическата конкатедрала „Св. Йосиф“ в София бяха отслужени обичайните за всяка неделя литургии на български, полски и латински езици. По време на централната света литургия от 10.30 ч. водещият богослужението отец Марчин Грец, OFM Cap., благослови с осветена вода събралите се в храма вярващи, а след проповедта всички енориаши подновиха кръщелните си обещания, като се отрекоха от сатаната и потвърдиха вярата си в Пресветата Троица.
В размишлението си отец Марчин обърна внимание на вярващите, че по времето на Исус хората, живеещи в Палестина, и само те, са имали възможност да получат две кръщения: кръщението с вода от Иван в Йордан и кръщението от Исус с Дух Свети. Има ли разлика обаче между тези две кръщения? – този риторичен въпрос зададе свещеникът. И за да поясни въпроса, попита дали някой от намиращите се в църквата е измил съдовете вкъщи тази сутрин. След като се нахраним, обикновено изхвърляме хранителните отпадъци, ако са останали такива, и измиваме съда, за да може за следващото ползване да е чист. По същият начин и кръщението от Иван е нещо, наподобяващо измиването на съдовете. Хората от тогавашна Палестина идвали при Иван, покайвали се за греховете си, след което влизали във водите на Йордан, за да бъдат кръстени, и излизали от тези води очистени. Именно в очистването се състояло Ивановото кръщение. То е вид подготовка за другото, истинското кръщение, което ще дойде по-късно от Исус. Какво обаче липсвало на кръщението в Йордан? Хората получавали очистване, но не и Божията благодат – нещо като измити, чисти съдове, оставени обаче празни. Едва с Исус и истинското кръщение с Дух Свети тези очистени сърца, тези очистени съдове, биват изпълнени с Божията благодат.
Отец Марчин пожела да сме като измити, почистени съдове – което става винаги в тайнството изповед, за да можем да приемем след това и Светата Евхаристия. Той отправи призив ако някой енориаш има някакви наблюдения или забележки към свещениците относно изповедта и това как тя протича в изповедалнята, спокойно да ги сподели: за някои вероятно тя протича по-бързо от очакваното, за други – по-бавно. Но както каза свещеникът, „ние сме там, за да изповядваме“.
Да бъдем чисти съдове, готови да приемем Господ в сърцата си!

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар