Храмов празник в енория „Св. св. Кирил и Методий“ в Свищов. Поклон пред делото на светите братя!

24 февруари 2018, 22:47

Католическата църква в Свищов носи името на светите братя Кирил и Методий. До 2013 г. храмовият празник се отбелязваше на 11 май тук при нас като за цялата България. Отново от 2014 г. е определен 14 февруари, защото по католическия календар това е деня на смъртта на св. Кирил през 869 г., който е погребан в Рим, в църквата „Сан Клементе“. Гробът се намира в подземието и, където има българска паметна плоча от 1929 г. с лика на светеца и с благодарност от българския народ. До нея има паметни плочи от Русия, Украйна, Сърбия, Македония и Словения. От другата страна на помещението има пано на двамата братя в цял ръст. На 24 май 2013 г. група от католическата църква беше на поклонение в Рим, на аудиенция при папа Франциск и посети това свято място. Точно там , в деня на славянската писменост и култура, групата изпя възторжено химна, посветен на двамата братя – „Върви народе, възродени!“.
На 17 февруари 2018 г., първата събота след тази дата, празнува цялата енория. Църквата блестеше, огряна от светлини и свежи цветя, а на олтара бяха поставени ликовете на двамата светци Кирил и Методий.
Отец Патрик приветства всички с „Добре дошли!“. Благодари за присъствието на епископа на Никополска епархия Н.В.П. монсеньор Петко Христов, на всички свещеници и гости от католически енории от страната, други църкви и лично на кмета на град Свищов г-н Генчо Генчев, от който получихме поздравителен адрес за настоящия празник на енорията. В него бе упоменато, че Католическата Църква е активен деятел в духовния и социален живот на града ни, за участието в благотворителни дейности, за работата с деца и за съпричастността към проблемите на града.
Литургията бе отслужена от Н.В.П. монс. Петко Христов в съслужение с отец Патрик, всички присъстващи свещеници и нашите министранти. Проповедта бе поднесена от отец Койчо Димов, енорийски свещеник на Враца и Бърдарски Геран, в която говори за живота и трудната мисия на двамата братя, за многото препятствия, през които са минали, за твърде ранната смърт на 42-годишния Кирил, който, умирайки, казва на брат си, че трябва продължи мисията. Тяхното велико дело за буквите и разпространението на християнството на славянски език е продължено от техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий, които намират благоприятна почва у нас при царуването на Борис I и Симеон. Точно това време от нашата история се отбелязва като Златен век от развитието на държавата ни.
Поклон пред делото на двамата братя, славянски просветители и европейски покровители!

Празникът продължи в салона, който беше подходящо украсен. Нагледно бяха представени със снимки и текст глаголицата и кирилицата. Слушахме и гледахме с вълнение и гордост пиесата „Приказка за буквите“, представена от младежи и малки деца от енорията. Представена бе и кратка история на католицизма в нашия град от 1622 г., за всички свещеници и сестри, до днешно време. Тази кратка история, запазена благодарение на буквите, бе събрана и подготвена от Анка Конова и Валя Бернардова в красива подвързия, и от името на енорийската общност бе подарена на отец Патрик за съхранение и продължение.
Празникът продължи под звънките песни на малката Памела и отличното представяне на всички деца, участващи в празника за буквите. Кулминацията настъпи с народните танци, представени от танцова формация „Радостина“ с ръководител Ели Иванова, които за поредна година ни уважиха с присъствието си. И накрая всички опитаха от вкусните баници, кексове и сладки, приготвени от нас за всички гости, присъстващи на това мило тържество, посветено на патроните на църквата – светите братя Кирил и Методий.

Бонка Павлова

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар