Германски професор критикува остро болницата, в която е малкият Алфи

26 април 2018, 11:24

Професор Николаус Хаас, поканен от родителите на Алфи като експерт, остро критикува детската болница в Ливърпул за това, че не освобождава детето. Хаас прегледал детето лично преди известно време и познава историята на заболяването. За процеса той е изготвил също така експертиза със своя главен лекар Матиас Хюбнер, който транспортира по цял свят със самолет тежко болни деца от всички възрасти. Хаас разказал пред „Welt“, че болницата не желаела друг лекар да се занимава с детето. Хюбнер прегледал Алфи и се запознал с медицинските документи, които са на разположение на родителите. „Алфи Еванс беше тогава, а също и когато погледнах детето, напълно стабилен. Той беше обдишван коректно, не се движеше, имаше само от време на време пристъпи на спазми. Господин Хюбнер потвърди тогава писмено, че това дете е ‚fit to fly‘. Това, разбира се, никак не се хареса на болницата.”
Хаас разказва още, че вече е имало готова концепция за довеждането му в Мюнхен. Но лондонската болница казала „Не” и се оплакала. „А сега един съдия казва след прекъсване на обдишването: Можете да си отидете вкъщи, но да не напускате страната, за да лекувате детето някъде другаде на ваши разноски? Та това е лудост!”
Професорът напомня, че в Германия Алфи отдавна щеше да си бъде у дома. Той подчертава също, че Алфи може да е всичко друго, но не и с мъртъв мозък. „Да, той е тежко увреден, има заболяване, за което никой още не знае какво е то. Във всеки случай то е едно така наречено нервно-дегенеративно заболяване, при което с течение на времето мозъкът се разболява и постепенно се разпада.” Предполага се, че не е лечимо.
„Въпросът обаче е как да се отнасяме с него в края на живота. А никой не знае колко още ще живее той. С подходяща подкрепа той би могъл да живее вкъщи още половин година, може би по-кратко, може би повече.” Според професора Алфи се намира в „невровегетативен статус”. Той няма болки и не долавя нищо от околната среда. „Къде е логиката тук? Щом няма болки, какво погрешно би могло да се направи? Нашето етично разбиране в Германия е различно, слава Богу. Логиката, че за детето щяло да е по-добре да умре, отколкото някой да погледне по друг начин, и дори да претендира в съда: За мен това е необяснимо поведение.”

(kath.net)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар