Света Джана Берета Мола и свети Луи Мари Гриньон дьо Монфор

28 април 2018, 14:22

Днес възпоменаваме света Джана Берета Мола и свети Луи Мари Гриньон дьо Монфор.

Педиатър и майка на четири деца, света Джана Берета е позната най-вече заради своята изцяло безкористна любов, когато, поразена от тумор, избрала да се откаже от лечението, за да не навреди на живота на четвъртото дете, което носела в утробата си. На 21 април 1962 г. тя родила дъщеря си Джана Емануела и седмица след това, на 28 април, починала. Обявена за блажена от Йоан Павел II през 1994 г. – годината на първата Световна среща на семействата, – Джана Берета бе канонизирана от Папа Войтила през 2004 г. Тя е покровителка на майките, на лекарите и на неродените деца.

Свети Луи Мари Гриньон дьо Монфор е френски мисионер, писател и основател на орден. Известен е с насърчаването на почитта към Дева Мария, като учи, че тя е най-краткият и сигурен път към Исус. Произведенията му оказват силно влияние върху католическата мариология.
Следвал богословия в семинарията Сан Сюлпис в Париж и бил ръкоположен за свещеник през 1700 г., след което станал капелан в болницата в Поатие. Там се запознал с Мари Луиз Трише и с нейна помощ основал женски орден, чиято цел била грижата за болните. Известно време живял в Париж, а след това странствал из северозапдните френски епархии, където проповядвал и организирал духовни упражнения. По време на тези си пътувания създал няколко благотворителни училища. Основал Ордена на Монфортанците (лат. Societas Mariana Monfortana). Починал на 28 април 1716 година. Животът и учението му били особено известни през XIX век. Неговата 33-дневна подготовка за пълно посвещаване на Исус чрез Мария, описана в трактата му за истинската набожност към Дева Мария, се практикува и днес в някои католически ордени и движения.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар