Молитвено участие в VIII поклонничество пеша до Богородица от Малко Търново – ПЕТИ ДЕН

26 август 2018, 07:00

ПЕТИ ДЕН
26 август (неделя)
АРХИЕРЕЙСКА СВЕТА ЛИТУРГИЯ по случай 25 годишнината на параклиса на Екзархийно светилище на „Пресвета Богородица от Ченстохова“: 10 часа, Храм Пресветата Троица – Малко Търново, ще бъде отслужена от Н.В.Пр. монс. Христо Пройков
НАМЕРЕНИЕ НА ДЕНЯ: за поклонниците в това число и духовните

ОТКЪС ОТ ЕВАНГЕЛИЕТО ЗА МЕДИТАЦИЯ

Йн. 2, 1-11
На третия ден имаше сватба в Кана Галилейска, и Иисусовата майка беше там.
Поканен беше на сватбата също Иисус и учениците Му.
И като се привърши виното, казва Иисусу майка Му: вино нямат.
Иисус й казва: какво имаш ти с Мене, жено? Още не е дошъл часът Ми.
Майка Му рече на служителите: каквото ви каже, сторете.
Имаше там шест каменни делви, поставени за миене по иудейския обичай, побиращи по две или по три мери.
Иисус им казва: напълнете делвите с вода. И напълниха ги догоре.
Тогава им казва: налейте сега и занесете на стария сват. И занесоха.
А когато старият сват кусна от водата, що се бе превърнала на вино (и той не знаеше, отде е това вино, а служителите, които бяха донесли водата, знаеха), той повика младоженеца и му каза: всеки човек слага първом доброто вино и, когато се понапият, тогава по-долното, а ти си запазил доброто вино досега.
Така Иисус тури начало на чудесата Си в Кана Галилейска и яви славата Си; и учениците Му повярваха в Него.

За какво моля? За преживяване на дълбока радост в ежедневието и в призванието ми.
В самото начало ще помоля Дева Мария да ми позволи да участвам в нейните лични отношения с Исус, за да мога по време на молитвата да пребъдвам с Него в дълбока духовна връзка. Ще вляза в сцената на сватбата в Кана Галилейска, за да бъда с Исус и Дева Мария в атмосферата на сватбеното тържество.
Мария забелязва, че на трапезата липсва вино. Виното в Библията е символ на радост, ентусиазъм, бликащ живот – противоположното на монотонността, тъгата и скуката. Кои от тези неща преобладават в моето ежедневие?
Ще моля Дева Мария да ми помогне да видя най-важните липси в моя духовен живот и в моето призвание. Какво най-често ми отнема радостта, ентусиазма и виталността? Какво ме води към тъга, монотонност и скука? Ще кажа на Исус за това.
Дева Мария вижда моите най-скрити недостатъци, които ми отнемат радостта от живота. Казва за тях на Исус. Иска и аз да се науча да Му казвам за това по време на молитва. Ще я помоля да ми помага да изповядвам пред Исус моите грешки.
„Каквото ви каже, сторете.“ Исус не може да ме направи щастлив без самия мене. Той иска да Му се доверя и да отговарям на Неговите вдъхновения. За какво в момента се чувствам призован от Исус? Отговарям ли на Неговите вдъхновения и призиви?
Исус извършва чудо според желанието на Дева Мария. Готов е да изпълни Нейна молба по всяко време. Иска моя живот да стане Неин дом. В Кана Галилейска Той ми показва, че Мария предвижда всяка моя липса и недостатък. Ще Го възхвалявам за това, че ми дава Своята Майка.
Ще поканя Пресветата Дева наново в моя живот. Ще направя изпит на съвестта от моите най-големи духовни недостатъци. Ще ги напиша на хартия и ще ги сложа до иконата или фигурата на Богородица в моя дом. Ще направя акт на пoсвещаване .

Посвещаване на България на Непорочното Сърце на Дева Мария

На тебе, майко наша, поверяваме нашето отечество в тези трудни моменти, които изживяваме. На твоето Непорочно Сърце, майко Божия и майко на Църквата, ние посвещаваме Христовата Църква – Църквата в България: епископите, свещениците, богопосветените души и младежите. Царице на семействата, изпроси от Бог да имаме добри християнски семейства, които живеят във взаимна съпружеска вярност и са достойни сътрудници на Бог в създаването на живота и негови ревностни защитници. Майко на Божията благодат, вложи в душите и сърцата на много младежи и девойки обич за духовното звание и дай им сили да останат верни за този зов. Дево вярна, помогни на всички твои чеда, заедно с нашия върховен пастир, папа Франциск, с нашите епископи и свещеници, да останем верни на Христос и Христовата Църква. Царице на апостолите, помогни на всички, които работят за прославата на Божието Царство в България, да бъдат единни и великодушни в твоята служба. Царице на мъчениците, дай сили и постоянство на всички твои чеда в нашето отечество, по примера на нашите предшественици: епископи, свещеници и миряни, които пожертваха живота си за Христовата Църква и към тебе, нашата небесна майка и покровителка. Амин!

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар