Целта и смисълът на поклонничеството: Да почувстваш близостта на Бога

23 август 2018, 12:27

Да почувстваш близостта на Бога: Това е целта на много вярващи, които всяка година по цял свят тръгват към светилищата на вярата. В Библията са посочени такива поклонничества, тъй като всеки евреин бил длъжен да направи през живота си три поклонения за празници в Йерусалимския храм (Ex 34,23).
Първата поклонничка християнка, чието име е известно, е императрица Елена. Тя посетила Йерусалим през ІV век. След това пътуванията до Света земя зачестили. Шансът да стъпиш на мястото, където Исус живял, умрял и възкръснал, вдъхновявал много хора да предприемат това трудно пътуване.
И днес Йерусалим е едно от най-значимите места за поклонение в света. Заедно с него, още в ранните години на християнството, Рим, с гробовете на апостолите Петър и Павел, станал важна цел на поклонниците. От ІХ в. хората правят поклонения до Сантяго де Компостела, където били открити костите на апостол Яков. Освен това днес поклонници отиват и по местата, където се е явявала Дева Мария и е говорила на хората, като например големите светилища Лурд и Фатима.
Отличителен белег на поклонничеството освен тишината и молитвата е също и общността. Често поклонниците се събират да вървят заедно, за да пеят и да се молят по тежкия път. В тази общност за тях проличава една жива Църква. Много поклонници черпят от нея укрепване на вярата си и сила за всекидневния живот. Поклоненията дават на болните надежда за оздравяване.
Поклонничествата са силно вкоренени в живота на Католическата църква.

(katholisch.de)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар