Първа копка и освещаване на мястото за новия католически параклис в Чипровци

4 септември 2018, 14:31

Днес на историческия хълм в град Чипровци бе направена първата копка на католическия параклис-костница „Света Дева Мария – Майка на Църквата“. Отец Иван Топалски, който е основният инициатор за това да има такъв параклис-костница, извърши освещаването на мястото, отредено за свещената сграда. То е в непосредствена близост до някогашната католическа катедрала „Санта Мария“. Както съобщава Българското национално радио, на площ от 35 квадратни метра ще бъдат положени костите на архиепископ Петър-Богдан Бакшев, написал първата „История на България“ (цяло столетие преди Паисиевата „История Славянобългарска“), както и тленните останки на епископ Илия Маринов и свещеници от Ордена на францисканците, открити при археологически разкопки през 80-те години на ХХ в.
Непрестанният дъжд, при който протече освещаването на мястото за параклиса, сякаш като Божия благословия съпътстваше цялото събитие. Отец Иван Топалски изрази благодарност към всички хора, подпомогнали осъществяването на този богоугоден проект, с думите: „Събрали сме се, за да помолим за Божието благословение, за начинанието, което от една година обмисляме и работим… Изключително съм благодарен и на всички вас, защото без вас, без съдействието на господин кмета, без съдействието на музея в лицето на госпожа Анита Комитска, без подкрепата на много от вас, които работите в общината, ние едва ли щяхме да стигнем до тук… Всички вие се отзовахте на нашата молба, взехте я присърце. Затова ви благодаря на вас, на Комитска, на целия екип, с който за това кратко време успяхме да направим проекта, документите да извадим, да съберем и парите, за да може този параклис да се осъществи, за да погребем костите на нашите предци.“
Първата копка бе направена от кмета на Община Чипровци Пламен Петков.

В четвъртък отец Иван Топалски, който е енорист на енория „Св. Андрей“ в Калояново, ще води голяма група поклонници от Софийско-Пловдивската епархия, която на същото това място ще се моли на Божията Майка със Светата Броеница. След това ще бъде отслужена и светата литургия. От Никополската епархия ще участва отец Койчо Димов – енорист на енориите във Враца и Бърдарски геран.

Снимките са поместени в личния профил на Анита Комитска – директор на Историческия музей в Чипровци, както и в сайта на Националното радио. На сайта на БНР е публикуван и аудиорепортаж от събитието.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар