„Църквата преминава през най-тежката криза след Реформацията“

6 септември 2018, 15:28

Бившият кандидат за президент Пат Бюканън настоява в коментар на интернет страницата си за внимателно проучване на отправените от архиепископ Карло Мария Вигано обвинения. Тази проверка не трябва да се спира дори пред папата. Сериозността на твърденията на Вигано задължава Ватикана да заеме позиция, пише Бюканън.
Според него понастоящем Църквата преминава вероятно през най-тежката криза след Реформацията. Ватикана се нуждае от почистване, продължава той. Всички епископи, архиепископи и кардинали, които с неправилното си поведение са спомогнали за скандалите, трябва да бъдат отстранени или пенсионирани, смята Бюканън.
Не бива да се пренебрегва връзката на скандалите с хомосексуалността, подчертава той. Почти всички извършители са от мъжки пол, както и по-голямата част от жертвите: момчета, младежи и млади семинаристи.
В бъдеще семинаристите трябва да бъдат проверявани със същата строгост като кандидатите за постове в Съвета за национална сигурност. Кандидатите с хомосексуални наклонности трябва да разберат, че свещенството не е за тях.
Светското общество няма да проумее това, казва Бюканън. Но ако Църквата иска да остане вярна на себе си, контрастът с обществото, което днес разглежда хомосексуалността като естествена и и нормална, ще става по-голям, заявява бившият политик.
Пат Бюканън е католик. Бил е съветник на американските президенти Никсън, Форд и Рейгън. През 1992 и 1996 г. се кандидатира за президент от Републиканската партия. През 2000 г. е кандидат за президент на Реформистката партия. След това се оттегля от политиката и от тогава се изявява като автор на книги и коментатор.

(kath.net)

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар