Епископ прекрати традиция за внасяне на хиндуистко божество в храма

18 септември 2018, 19:24

Както съобщават испански медии, тази година индийското божество Ганеш няма да влезе в църквата «Дева Мария от Африка» в Сеута (испанска територия на северния африкански бряг, срещу Гибралтар), с което се прекъсва традицията за съвместен празник на културите.
Председателят на хиндуистката общност Рамеш Чандирамани обяснил, че получил писмо от епископ Рафаел Зорноза, в което се казвало, че е «неудобно» да се внасят «божества от други религии в християнския храм». Той предложил божеството да бъде оставено при вратите на църквата, а членовете на общността да влязат, за да поднесат цветя на покровителката Дева Мария от Африка. Общността обаче се отказала и изразила съжаление за това решение.
«Любовта ни към Богородица не се е променила и духът й продължава да е с нас», казал Чандирамани.
Преди Зорноза никой друг епископ не бил приемал такова радикално решение. Протестът, подет от епископа миналата година, след като този вкоренен навик отново бил отбелязан в града, довел до оставката на тогавашния викарий, позволил процесията да влезе в храма. На следващия ден след тържеството Зорноза поднесъл извинение и казал, че събитието причинява «болка, объркване и скандал в християнската общност». След ожесточени спорове било изказано мнение епископите и индусите да се споразумеят за това празненство.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар