Христос Цар

21 ноември 2021, 00:45

Проповед за тържеството Христос Цар
(34-та Обикновена неделя, край на литургичната година)

„Братя и сестри,
Може би някой ще се учуди, че ние днес честваме тържеството Христос Цар на Вселената – защото все чуваме за една или друга война. Чуват се тук-там по света звуци от войнишки обувки и сигнали за тревога. Бомбардират се градове и културни паметници. Загиват хиляди хора. Толкова много лоши, изкривени пътища, толкова много човешка завист и ненавист. Изведнъж толкова много невярващи, неверни наоколо…
Какво означава Христос да царува?
Може би това е празник на Христос Цар, но за някои – местен цар? Цар на набожните монахини, на остатъка на всеотдадените свещеници, цар на онези, които приемат Светото Причастие всяка неделя, цар на шепа ентусиасти, симпатизанти и привърженици на Евангелието, без което не могат да живеят, както друг някой например без кафе?
Не. Това е тържество на Христос, Който е Господар на всяка душа, дори тясна и грешна. Цар, Който не налага със сила владичеството Си . Позволил е да Го унижават, да Го отхвърлят, неразпознат, изхвърлен, поруган, така, както е допуснал всичките обиди пред лицето на Пилат.
Обаче този на пръв поглед поруган Цар – понякога позволява, понякога внезапно стряска и събужда съвестта, показва нищожността на греха, разкрива празнотата на живота без истинска любов и всеотдайност, показва ужаса на поругателите, на разбойниците пред смъртта.
Пречуден Цар. Не Го виждаме, но коленичим пред Него. Унизен и поруган, но винаги победител. Този, с Когото всеки ще се срещне някога лице в лице, за да си признае какъв е в действителност.
Амин.“

✝ Отец Мариуш Полцин OFM Cap.
Клагенфурт, 2015 г.

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар