Коледари пеят на Бъдни вечер за кардинал Пел пред затвора в Мелбърн

27 декември 2019, 12:29

Група местни католици се събраха на Бъдни вечер в 20.00 ч. пред затвора в Мелбърн, за да пеят коледни песни за кардинал Джордж Пел, който в момента е затворен там, и да се помолят за него, както и за другите затворници и служителите в затвора.
Един от участниците, Джон Маккоули, каза за CNA: „Просто искахме кардиналът да знае, че той е обичан и че не е забравен на Рождество.“ Певците написаха в сборника с коледни песни съобщения за подкрепа и коледни поздравления и го оставиха на администрацията на затвора, за да бъде предаден на кардинал Пел.
След песните виетнамската католическа младежка група в Мелбърн проведе шествие с Броеницата около затвора, в който се намират над 300 затворници. Скръбните тайни от Броеницата младежите пожертваха за кардинала, за затворническия персонал, за другите затворници, за жертвите на сексуално насилие и за „защита правата на Църквата и пълното и бързо оневиняване на Негово Високопреосвещенство“.
Няколко от присъстващите виетнамски младежи обясниха, че са били вдъхновени да присъстват в подкрепа на кардинал Пел по примера на кардинал Франсис Ксавие Нгуен Ван Туан, който е бил затворен от комунистическите власти във Виетнам в продължение на 13 години, девет от които в изолация. Приятелство свързвало кардинал Пел и кардинал Туан до смъртта му през 2002 г.
Кардинал Пел е архиепископ на Мелбърн от 1996-2001 г., след което е архиепископ на Сидни. През 2014 г. папа Франциск го назначава за ръководител на новосъздадената Префектура за икономика, натоварена с надзора и реформирането на финансите на Ватикана.
През 2017 г. кардинал Пел беше обвинен в сексуално насилие над двама министранти след неделна литургия, докато е бил архиепископ на Мелбърн през 1996 и 1997 г. На 11 декември 2018 г. беше признат за виновен по пет обвинения в сексуално насилие и осъден на шест години затвор, от които трябва да излежи поне три години и осем месеца, преди да получи право да кандидатства за условно предсрочно освобождаване.
През ноември Висшият съд на Австралия в Канбера се съгласи да разгледа молбата му за специално разрешение за обжалване, след като Апелативният съд в щата Виктория потвърди присъдата си през юли с решение, което дълбоко се разминава с мненията както в Австралия, така и в чужбина.
Архиепископ Антъни Фишър от Сидни заяви, че „приветства“ напредъка на делото на кардинал Пел пред Върховния съд. „Кардиналът винаги е поддържал своята невинност и продължава да го прави“, каза архиепископ Фишър. „Решението на Апелативния съд отразява различното мнение сред съдебните заседатели, юридически коментатори и в нашето общество.“ „За всички съпричастни към случая се надявам обжалването да бъде изслушано възможно най-скоро“, заяви архиепископ Фишър през ноември.
Кардинал Пел, който остава архиепископ и член на колегията на кардиналите, е затворен в единична килия и не му е позволено да служи литургия в затвора. Не му беше позволено свиждане с посетители за Рождество Христово.

(Източник: ncregister.com)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар