Процесия с меча на св. Архангел Михаил в Монте Сант`Анджело, Италия, за първи път от 1656 година (видео)

14 април 2020, 15:45

Възникването на най-старото в Европа светилище на св. Архангел Михаил в Монте Сант`Анджело, на възвишението Монте Гаргано, е естествена пещера в провинция Фоджа, регион Пулия. През Средновековието било посещавано задължително от поклонниците, отправили се към Рим или Йерусалим. Свързано е с четирите явления на Архангел Михаил от 490 до 493 г.

На 5 май 490 г. местен богат селянин пасял както обикновено стадото си на планината Гаргано, когато изведнъж най-силният му бик изчезнал. След дълго търсене селянинът намерил бика коленичил при входа на една пещера. Всичките му опити да примами животното се оказали неуспешни и в раздразнението си той запратил към него стрела. Но както летяла, тя се обърнала и се забила в крака на стрелеца. Изплашеният селянин разказал за случилото се на епископ Лаврентий от съседния град Сипонто. Той обявил в епархията си пост през следващите три дни, след което отишъл при пещерата и там му се явил св. Архангел Михаил. Казал му, че е е закрилник на това място, което си е избрал и поискал да построят църква в пещерата, за да го почитат. Но хората се страхували да влизат в пещерата и всичко си останало както преди.

Второто явление на Архангел Михаил било през май 493 г. Според „Златната легенда“ обсаденият град Сипонто бил на ръба да се предаде. Епископ Лаврентий помолил враговете за примирие за срок от три дни, които прекарал в пост и покаяние. На третия ден, 8 май 493 г. му се явил св. Архангел Михаил и му предсказал победа над враговете. Въодушевените жители нападнали враговете и ги победили. Въпреки това хората продължавали да се страхуват от пещерата.

В чест на победата епископът решил да освети пещерната църква. Тогава Архангел Михаил му се явил за трети път и му съобщил, че той лично вече я бил осветил с присъствието си и че могат да влизат вътре, за да се молят и да служат литургии. Жителите на Сипонто, водени от Лаврентий и седемте епископи на Апулия, тръгнали с шествие към пещерата. Лаврентий и някои от другите епископи се осмелили да влязат вътре и видели, че там вече бил издигнат олтар, покрит с червен балдахин, а върху него стоял кръст. Епископите видели на камъните отпечатък от крака на архангела. Лаврентий разбрал, че църквата е осветена от ангелите и отслужил в нея първата литургия. Като дата за това чудесно събитие се сочи 29 септември 493 г. Поради това, че освещаването не било извършено от човешка ръка, светилището било наречено „Небесната базилика“.

Пети ден от Деветницата към Божието Милосърдие >>> >>>> >>>

Четвъртото чудо на св. Архангел Михаил на Монте Гаргано е свързано с избавянето от епидемията през 1656 година. Същата година на 22 септември той се явил на епископа Алфонсо Пучинели и му казал да издълбае върху пещерните камъни кръст и буквите МА (т.е. Михаил Архангел) и обещал, че вярващите, които ги докосват благоговейно, ще получават изцеление. Скоро дошъл краят на епидемията. Пред епископския дворец бил издигнат паметник с надпис: „На Княза на ангелите, Победителя над епидемията, Покровителя и Закрилника е издигнат този паметник в знак на вечна благодарност Алфонсо Пучинели 1656 г.“

През Средновековието Монте Гаргано станал едно от най-популярните места за поклонение. Пещерата била посещавана от императори, крале, принцове, папи, светци, сред които Анселм Кентърберийски, Бригита Шведска, Тома Аквински, Бернар Клервоски. Св. Франциск от Асизи не се смятал за достоен да влезе в пещерата, затова останал да се моли на входа. На камъка се е запазил автографа му във формата на буквата „Тау“. Дълги години в намиращия се наблизо град Сан Джовани Ротондо служил свети отец Пио. Вярващите, които го посещавали, обезателно отивали но поклонение до пещерата на св. Архангел Михаил. Последният папа, посетил светилището е св. Йоан Павел ІІ, през май 1987 г.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар