Света Ема

20 април 2020, 18:43

Света Ема от Лезум била сестра на епископа на Падерборн и дъщеря на графа на Саксония. Омъжила се за Людгер, син на саксонския херцог Херман Билунг. Император Ото III подарил на младите съпрузи царския двор в Щипел, днес квартал на Бохум. След това Ема се опитала да създаде собствена църква и след доста спънки през 1008 г. тя получила разрешение да построи църквата си в чест на Дева Мария. Щипел бързо се превърнал в много посещавано място за поклонение.
След ранната смърт на съпруга си през 1011 г. Ема се върнала в Лезум. Тя направила щедри дарения на катедралата в Бремен и подарила също собствеността си, заедно с църквата в Щипел. Но най-много Ема се грижела за бедните.
Гробът на света Ема е в катедралата в Бремен. Скоро след смъртта й започнали да я почитат като светица. По време на Реформацията църквата била превърната в протестантска и светилището престанало да съществува. През 1920 г., след много перипетии чудотворната икона на Скръбната Божия Майка била пренесена от Щипел в днешната поклонническа църква „Св. Богородица”, за която се грижат монаси цистерцианци.
Църквата възпоменава св. Ема на 19 април.

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар