Свети Марко Евангелист

25 април 2020, 15:29

Марко бил евреин, който приел християнството. Според Деяния на светите апостоли той се казвал Йоан Марко, бил син на Мария, в чийто дом първите християни се събирали по време на преследванията срещу тях (12,12) и в който според преданията се състояла Тайната вечеря на Исус с учениците му. Елинистичният произход на неговото име разкрива връзката му с кипърския Варнава – Посланието до колосяни го представя като негов племенник (4,10). Петър го нарича син, което посочва личната връзка между двамата (1 Петър 5,13).
Марко се обърнал в християнството вероятно под влиянието на Петър и оттогава бил негов преводач, понеже Петър не притежавал почти никакви познания по гръцки. Заедно с Варнава и Павел той тръгнал от Йерусалим през 44 г. на първото си пътуване за Антиохия, но се отделил от тях в Перга. След това, ок. 50 г., придружавал Варнава при пътуването му в Кипър .
Във Второто си послание до Тимотей Павел го представя като добър помощник (4,11). Според легендата Павел го склонил да напише Евангелието и го пратил първо в Аквилея, а после в Александрия да проповядва Благата вест.
Марко е смятан за автор на едноименното Евангелие, което написал въз основа на проповедите на Петър, вероятно в Рим.
Според преданието той отишъл през 65 г. в Александрия, където основал Коптската църква и бил епископ. Там, на 25 април 68 г., бил нападнат на олтара от враждебно настроени към християните жители, които го влачили с въже около врата, докато умрял. За място на неговото мъченичество се сочи тогавашното предградие Баукалис, на мястото на днешния колеж „Св. Марко” в Александрия. Буря попречила на убийците да изгорят Марко. Тялото му останало недокоснато на земята, докато християните успели да го погребат.
Атрибутите, с които е изобразяван: пишещ до лъв, тъй като подчертава силата на Възкресението и победата над смъртта. Покровител е на Венеция, на нотариусите и чиновниците, срещу внезапна смърт без покаяние, за благоприятно време и добра реколта.

(heiligenlexikon.de)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар