Евхаристичното чудо в Торино

11 юни 2020

Наричат Торино „град на Пресвятото Тайнство“ и той дължи това наименование на евхаристичното чудо, случило се там на 6 юни 1453 година. В този ден, на празника Тяло и Кръв Христови, две зловещи фигури преминали през градските врати с едно тежко натоварено магаре. Те били войници и идвали от крепостта „Ексилес“ във Вал ди Суза. По това време Рене Анжуйски се притекъл на помощ на съюзника си херцог Франческо Сфорца от Милано срещу вражеското господство на Венеция. Но Людовик Савойски му преградил пътя при „Ексилес“. Ядосани от това, хората на херцог Рене Анжуйски ограбили крепостта, при което не била пощадена и църквата. Един от войниците, който бил още по-безбожен от останалите, разбил тавернакула и откраднал монстранцата заедно с осветената хостия. Скрил я набързо между другите откраднати неща в чувал, който завързал здраво и го натоварил върху едно откраднато магаре. После заедно с още един войник тръгнали на юг, с намерение да продадат плячката в Торино.
Когато двамата минавали покрай църквата „Св. Силвестър“ в Торино, изведнъж магарето спряло в средата на площада и се отпуснало на колене. Разярен, крадецът започнал да удря животното, но то не помръдвало. От силните удари обаче от гърба му на земята паднал чувалът и се отворил. Пред ужасените очи на крадците монстранцата и Светото Причастие с ослепителен блясък се понесли нагоре във въздуха. Никой от двамата не успял да ги улови.
Все повече хора заприиждали към площада и се молели. Тогава Торино наброявал дванадесет хиляди жители и всички те станали свидетели на великолепното евхаристично чудо. Когато в празнични одежди и съпровождан от много свещеници пристигнал епископът на Торино, монсеньор Людовик Романяно, монстранцата се отворила от само себе си и слязла на земята, докато Св. Причастие все още било високо горе. Коленичилите хора се молели: „Остани при нас, Господи! Остани при нас!“
Тогава станало още едно чудо. Осветената хостия бавно се понесла надолу към чашата, която епископът протягал към нея. Народът, обзет от силни чувства и със сълзи на очи, последвал епископа, който носел Светото Причастие към катедралата.
Първоначално в нея построили възпоменателен параклис, а по-късно и красивата базилика „Корпус Домини“.
През 1953 г. в Торино тържествено е чествана 500-та годишнина от уникалното чудо в присъствието на миланския кардинал, блажения Алфредо Илдефонсо Шустер, OSB (1880-1954), и на хиляди поклонници.

Из: Поредицата „Евхаристичните чудеса“

Превод:catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар