Евхаристичното чудо в Сантарем

14 юни 2020

Чудото в Сантарем (Поргугалия), редом с чудото в Ланчано (Италия), се смята за едно от най-важните евхаристични чудеса. Чудните реликви неведнъж били подлагани на изследвания и каноничен анализ. Хостията, която се превръща в кървяща плът, както и изтичащата от нея кръв, и до наши дни се съхраняват в църквата „Св. Стефан“ в Сантарем.

Папите Пий ІV, свети Пий V, Пий VІ и Григорий XVI давали пълна индулгенция във връзка с това чудо. В църквата „Св. Стефан“ в Сантарем и сега всеки може да се поклони пред светите реликви.

Според документа, съставен за крал Алфонсо ІV през 1346 г., на 16 февруари 1266 г. млада жена от Сантарем, която изпитвала ревност към съпруга си, отишла при един магьосник. Той я накарал да открадне от църквата осветена хостия, за да направи от нея любовен лек. Жената откраднала хостията и я загънала в плат, на който тутакси се появили кървави петна. Изплашена, тя се прибрала вкъщи и когато разгънала плата, видяла, че хостията кърви обилно. Ужасена, тя скрила откраднатата светиня в спалнята. През нощта от хостията започнали да излизат ярки лъчи и в стаята станало светло като ден. Като забелязал това необикновено явление, мъжът започнал да разпитва жена си и на нея и се наложило да признае за извършеното престъпление.
На следващия ден съпрузите разказали всичко на свещеника, който побързал да дойде в дома им, за да прибере Хостията, която била върната с тържествено шествие в църквата „Св. Стефан“, където продължила да кърви още три дни. След това я поставили във восъчен реликвиар.
През 1340 г. се случило ново чудо. Когато отварял дарохранителницата, свещеникът видял, че реликварът е разбит на парчета. Вместо него в дарохранителницата стоял кристален съд, в който имало кръв, смесена с восъка.
Сега чудната Хостия се намира в дарохранителница от ХVІІІ в., извисяваща се над главния олтар. Днес църквата „Св. Стефан“ е известна като храм на светото чудо.
През изминалите векове Хостията на няколко пъти започвала отново да кърви, а понякога на нейно място виждали образа на Господ. Сред свидетелите бил и св. Франциск Ксаверий, който посетил храма преди началото на мисията си.
Откакто се случило чудото, всяка година във втората неделя на месец април с тържествена процесия светинята се пренася от дома на съпружеската двойка, превърнат в параклис през 1684 г., до църквата „Св. Стефан“.

Превод: catholic-news.bg

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар