Нарастващо напрежение около предстоящото папско посещение в Словакия

1 септември 2021, 10:08

Предстоящото папско посещение в Словакия, планирано за 13-15 септември т. г. се натъква на все повече усложнения заради обявеното изискване в събитието да бъдат допускани само ваксинирани. В същото време в страната нараства отрицателното отношение към така поставеното условие, предава Catholic News Agency.

Миналия месец епископите на Словакия заявиха, че на събитията, свързани с посещението, ще бъдат допускани само граждани, преминали пълен курс на ваксинация срещу Covid-19. Повече от половината от населението на страната не е ваксинирано, като все повече хора заявяват, че изобщо нямат дори желание да го правят. „Ние знаехме, че с това биха могли да възникнат някои проблеми“ – признава отец Мартин Камара, говорител на Епископската конференция на Католическата църква в Словакия, в интервю пред CNA.
На 20 юли т. г., по време на пресконференция, министърът на здравеопазването Владимир Ленгварски уточни, че решението (само ваксинирани да бъдат допускани до участие в споменатите събития) е взето в сътрудничество с Епископската конференция. От своя страна, архиепископът на Братислава Станислав Зволенски, който е и председател на Епископската конференция, в разговор с журналисти отбеляза, че епископите били „взели това трудно решение, като същевременно се стремяхме колкото се може повече хора да се срещнат със светия отец“. Седмица след това говорителят на Епископската конференция поясни, че изискването за ваксинация било „условие на държавата, а не наша приумица“. Епископите обаче са се съгласили с тези условия, в противен случай властите можело да наложат лимит на броя на участващите. „При такава алтернатива на нас не ни остана друго, освен да се съгласим“ – подчерта отец Мартин пред CNA. – Аз самият смятам ваксинирането срещу Covid за спасително и дори полезно за здравето. Но име групи, които и’ се противопоставят и не и’ се доверяват. Има и хора, за които ваксинирането е противопоказно на здравословното им състояние. Разбира се, ние търсихме алтернативи, в това число бързи тестове за Covid-19 за желаещите да се срещнат с понтифика. Въпреки това властите настояваха да бъдат спазени техните условия.“
По данни на Европейския център за профилактика и борба със заболяванията Словакия е с един от най-ниските показатели за ваксинирани в Европа – към 25 август 50.9% от гражданите са получили поне една доза от предлаганите ваксини.
Проучване на Словашката академия на науките от месец юли показа, че най-малко 36% от гражданите на страната не желаят да се ваксинират, което е ръст от малко над пет пункта спрямо нежелаещите през месец май (30.9%). Последните месеци хиляди хора се събират пред сградата на парламента в Братислава, за да протестират срещу принудителното ваксиниране и свързаното с това ограничаване на гражданските им права.
Очаква се папският полет от Будапеща за Братислава да кацне на 12 септември. В първите два дни са предвидени срещи с неголеми групи, в това число и икуменично събрание с духовници от други християнски деноминации, срещи с политици и с местната еврейска общност. След това програмата предвижда събития в Източна Словакия. В Прешов ще бъде отслужена литургия по византийски обряд, а в Кошице ще бъде срещата с местната ромска общност. Денят ще приключи с младежка среща на местния стадион. В последния ден, 15 септември, е предвидена съвместна молитва с епископите в националната катедрала „Скръбна Божия Майка“ в Шаштин, както и литургия по случай празника на Дева Мария Скърбяща.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар