Свети Мартин от Тур

11 ноември 2021

На 11 ноември Католическата Църква възпоменава св. Мартин от Тур.

Св. Мартин от Тур (ок. 316 – 397) е един от най-любимите и почитани светци през античността и в средновековна Франция. С право може да се смята за баща на духовната култура на тази страна, тъй като именно той бил този, който обърнал в християнството Галия, като повел жителите на тази област от техните езически вярвания (смесица от вярванията на друидите и римляните и източните култове) към християнската вяра. Св. Мартин от Тур е и основател на галското монашество.
Данни за живота на светеца могат да бъдат почерпени основно от две негови древни жития, едното от които е написано от негов съвременник – Сулпиций Север, а второто – от Григорий от Тур, заел два века по-късно епископската катедра на св. Мартин.
Св. Мартин се родил в Савария (днес Сомбатхей, Унгария) в семейството на римски военачалник. Получил образованието си в Северна Италия, в Павия, където за пръв път се запознал с християнството и получил първите наставления в християнската вяра. Баща му го принудил да постъпи на военна служба (в императорската конна гвардия). През този период бил изпратен в Амиен (днешна Франция). Според преданието именно там, в Амиен, той дал половината от своя плащ на бедняка, който, както по-късно му било открито в съновидение, бил самият Исус Христос. След този случай Мартин приел Светото Кръщение и, оставайки на военна служба, се отправил към Поатие, за да служи на християнската вяра под ръководството на тамошния епископ св. Иларий. Когато през 356 г. Иларий се оттеглил, Мартин направил пътуване до Унгария и Италия, а през 360 г. се върнал заедно с него в Поатие и много скоро, с подкрепата му, основал първия във Франция манастир в Лигюже, който съществува и до ден-днешен. Тук той останал до избирането му за епископ на Тур (ок. 370 г.). Усилията му, насочени към разпространение на християнството в Галия, се увенчали с успех. По-късно, когато в Испания и в Галия започнала да се разпространява присцилианската ерес, Мартин се обявил срещу онези епископи, които искали да предадат еретиците на императорските власти, за да бъдат наказани. Той бил дълбоко убеден, че държавата не бива да се меси в делата на Църквата, а освен това бил и последователен противник на смъртното наказание заради еретически възгледи – според него самото отлъчване от Църквата е достатъчно наказание за един еретик.
Св. Мартин напуска земния свят на 9 ноември 397 г. Денят на възпоменаването му в Католическата Църква е 11 ноември, когато бил погребан. Името на св. Мартин (фр. Сен Мартен) носят около 4 хиляди църкви в цяла Франция. На него са посветени хиляди села и градове във Франция, Италия и дори в Северна и Южна Америка. Паметта му се чества и от православните християни и протестантите. В православната традиция св. Мартин е известен като св. Мартин Милостивия. Честването на светеца по източния календар е на 12 октомври.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар