АДВЕНТНИТЕ ТРАДИЦИИ: Адвентният венец

1 декември 2021, 16:56

Различните страни в света са установили свои традиции, свързани с очакването на Рождество Христово, но днес, в началото на третото хилядолетие почти всяко дете би могло да посочи типичните символи, които символизират настъпването на Адвента. Един от тези символи е адвентният венец, украсен с четири свещи.
Самата идея за венец от клонки от вечнозелено дърво е дошла от езическа Германия. Известният ни адвентен венец с четири свещи получава своето по-широко разпространение сравнително късно – на прага на ХІХ век. Обикновено той се прави от борови клонки, които се скрепват в кръг. На венеца се поставят четири червени свещи и всяка неделя се запалва по една. Накрая, на четвъртата неделя от Адвента над боровия венец радостно горят всички свещи и известяват настъпващия празник.
Всъщност за родоначалник на този обичай се счита лутеранският богослов Йохан Хенрих Вихерн – основател на приют за отглеждане на социално слаби деца. През Адвента децата непрекъснато го питали кога ще дойде Рождество Христово. Така през 1839 г. Вихерн направил от клоните на едно старо дърво венец, украсен с деветнадесет малки червени свещи и четири големи бели свещи. Всяка сутрин запалвал по една от малките свещички, а в неделята добавял и по една голяма. По-късно, когато Вихерн вече работел в Берлин, започнали да украсяват венеца с елхови клонки и палели по една червена свещ всяка неделя. По-късно в някои католически страни едната свещ започнали да я правят розова – тя се запалва на Трета Адвентна неделя (на Трета Адвентна неделя цветът на свещеническите одежди е розов – бел. прев.).
Има различни тълкувания на символиката на венеца. Добавянето на светлинки към венеца е символ на нарастващото очакване на Рождението на Исус, Който е светлината на света. Кръглата форма пък напомня за вечния живот. Зеленият цвят символизира надеждата и упованието, а свещите – светлината на Рождество Христово. В католическата традиция всяка свещ си има име: първата свещ е Свещта на пророка и ни напомня пророците от Стария завет, които предсказвали идването на Месията; втората свещ е Витлеемската свещ – тя ни напомня за казаното от пророците, че Спасителят ще се роди в града на цар Давид – Витлеем; третата свещ е Свещта на пастирите – напомня ни за пастирите, които приели Христос за свой Спасител, като повярвали в Словото на Бог; четвъртата свещ е Ангелската свещ – нейната цел е да ни напомни за скорошното второ пришествие.

Източник:
Католическа енория „Св. Катерина Александрийска”, Санкт Петербург
Превод: www.catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар