Блаженият папа Йоан-Павел I – усмивката на Бог!

5 септември 2022 г., 11:37

Папа Йоан-Павел I вече е блажен на Католическата Църква. Вчера, 4 септември, по време на тържествена литургия пред базиликата „Св. Петър“, папа Франциск беатифицира Албино Лучани и посочи за дата на литургичното му честване 26 август – деня на избирането му за папа.
В проповедта си Франциск обобщи: Блаженият Йоан-Павел I „живя по този начин: в радостта от Евангелието, без компромиси, обичайки до край. Той бе олицетворение на бедността на Христовия ученик, която не е само отказ от материални блага, но преди всичко преодоляване на изкушението да поставяш себе си в центъра и да търсиш своята собствена слава. Точно обратното, следвайки примера на Исус, той бе кротък и смирен пастир. Със своята усмивка папа Лучани успяваше да предаде на другите добротата на Господа. Хубава е Църквата, която има щастливо, ведро и усмихнато лице, която никога не затваря вратите, която не изостря сърцата, която не се оплаква и не таи негодувание, която не е ядосана и нетърпелива, която не е мрачна и не страда от носталгии по миналото. Да се молим на този наш баща и брат, да просим да постигнем неговата усмивка на душата.“

Албино Лучани остава на престола на св. Петър точно 33 дни. Както казват някои: „По един ден за всяка година на Исус на земята“, като се имат предвид 33-те земни години на Спасителя.
Още с избора му са отбелязани някои безпрецедентни събития, останали в историята. И до ден-днешен има спекулации около цвета на белия дим от комина на Сикстинската капела, когато изборът вече е бил факт. Безспорно е обаче, че димът така и не е с неоспоримия бял цвят, а е по-скоро сив, дори според някои наблюдатели – черен. Нещо повече, в един от документалните филми на RAI откровено се прави обобщението, че това е първият случай, в който димът е черен, но папата е избран. Неясният цвят на дима е и причината в онзи конкретен момент представителите на тогавашните медии да се чудят какво точно да съобщят. Видеозаписите ясно показват как повечето репортери звънят по телефоните и откровено се чудят избран ли е папа или не, бял ли е димът или не. В един момент Радио Ватикана обявява, че все пак е бил избран папа.
Другото безпрецедентно събитие е двойното име на папа Лучани – досега историята на Църквата не познава понтифик с двойно име. Кардинал Лучани избира да бъде папа с името Йоан-Павел – явен знак за желанието му да продължи делото на папа Йоан XXIII и папа Павел VI. Когато е попитан как желае да бъде наричан по време на папското му служение, Лучани отговаря: „Йоан-Павел Първи“. Впоследствие Светият Престол прави корекция на името, като премахва „Първи“. Обяснението е, че Лучани ще може да бъде наречен „Първи“ едва когато – и ако – един ден се появи Йоан-Павел Втори.
Известен с прословутата си скромност, още на първата среща с кардиналите папа Лучани отказва да седне на трона в центъра на залата, а сяда до един от своите събратя, казвайки шеговито: „Дано Господ ви прости за това, което сторихте“, явно визирайки гласуването в конклава. Това предизвиква симпатии у мнозина, но и критики сред други. Според последните един папа не може да прави подобни изявления.
Много спорове навремето предизвикват и едни негови думи по време на неделната молитва „Ангел Господен“ на 10 септември 1978 г., когато казва: „Бог е баща, но още повече е майка.“
Не липсват спекулации и относно срещата на Албино Лучани със сестра Лучия – третото овчарче от Фатима. През 1977 г. кардинал Лучани е патриарх на Венеция и прави поклонническо пътуване до Фатима. В един от дните получава известие от сестра Лучия, че го кани да се видят. Около тази среща има най-различни твърдения. Твърди се, че тя е разкрила на бъдещия папа третата тайна от Фатима, по-конкретно нейната трета част. Друга теза, която също намира почва през годините, е, че когато видяла влизащия Лучани, сестра Лучия се обърнала към него с думите: „Свети Отче“, явно предсказвайки предстоящия кратък понтификат. Години по-късно кардинал Тарчизио Бертоне, известен със своите изследвания по темата Фатима, отхвърли тази теза, наричайки я „стара и неоснователна“. В същото време братът на Йоан-Павел I – Едуардо Лучани, твърди, че след завръщането си от Фатима Албино е бил променен – мълчалив и твърде замислен. Когато го питали да не би нещо да не е наред, Албино отговарял: „Не спирам да мисля за онова, което каза сестра Лучия.“
Друг знак за неговия персонален „кръстен път“ е червеното петно в едното му око, открито след едно негово пътуване до Бразилия и диагностицирано като емболия. Близките на Албино Лучани, сред които и един лекар, смятат, че точно това е причината за смъртта му.
Йоан-Павел I е открит мъртъв в частния си кабинет в Апостолическия дворец в утрото на 28 септември 1978 г., на 33-ия ден от своя понтификат.

Блажени Йоан-Павел I, моли се и се застъпвай за нас!

© www.catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар