Светите мъченици Корнелий и Киприян

15 септември 2022 г.

Свети папа Корнелий, по рождение римлянин, управлявал Църквата в периода 251-253 г. Защитавал единството на Църквата, като се борил със схизмата на Новациан. Умира в изгнание в Чивитавекия през 253 г. По време на своя кратък понтификат светецът успял да спечели специално уважение и приятелство със св. Киприян, и по тази причина още от IV в. Римската Църква чества възпомението на двамата светци в един и същи ден.
Св. Киприян бил адвокат в Картаген. След като се обърнал в християнската вяра, той станал свещеник, а по-късно и епископ на Картаген. Благодарение на своите познания и святост той се оказал явление за цялата Църква. Неговата кореспонденция с папа Корнелий е своеобразно свидетелство за примата на Римския епископ. Станал мъченик на вярата на 14 септември 258 г. – точно деня, в който в Рим пренасяли мощите на св. Корнелий.
Имената и на двамата мъченици са част от Първата евхаристична молитва на Църквата, известна още като Римски евхаристичен канон.

МОЛИТВА
Боже, Който дари на Твоя народ светите ревностните пастири и непоколебими мъченици Корнелий и Киприян, благоволи, чрез тяхното застъпничество, да укрепваме във вярата и постоянството и непрестанно да работим за единството на Църквата. Чрез нашия Господ Исус Христос, Твоя Син, Който е Бог и с Тебе живее и царува, в единство със Светия Дух, през всички векове на вековете. Амин.

© www.catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар