Свети Павел от Кръста – основател на Ордена на пасионистите

19 октомври 2022

„Преди всичко препоръчвам спазването на онази свята заръка, която Исус даде на учениците си: По това ще познаят всички, че сте мои ученици, ако имате любов помежду си. (…) Освен това ви препоръчвам в конгрегацията все повече да се развива духа на молитва, духа на самота и бедност. Бъдете сигурни: ако се пазят тези три неща, конгрегацията ще блести като слънце пред лицето на Бога и хората.“
Свети Павел от Кръста

Свети Павел от Кръста бил най-голямото от 16 деца на обедняло благородническо семейство. Роден е на 3 януари 1694 в Овада, региона Пиемонт. На 19 г. преживял обръщане под влияние на една проповед на енорийския свещеник. Въпреки че продължил да работи при баща си, желанието му било да живее само за Бог в пълна бедност. Все повече и повече се посвещавал на катехистична дейност в енорията си, прекарвал дълги часове в молитва и духовни упражнения, белязани особено от страданията на Христос. След едно видение, което имал, прекарал 40 дни в усамотение и създал основата на по-късните правила на своя орден.
До основаването на първия манастир на Монте Арджентарио Павел от Кръста живеел отчасти като отшелник, отчасти като странстващ проповедник. Той поучавал народа, проповядвал покаяние и разказвал за страданията на Христос. Считан е за най- успешния проповедник на своето столетие. Последвал го и брат му Джовани Батиста. Към тях се присъединили още другари. През 1725 г. папа Бенедикт ХІІІ потвърдил устно правилото на Ордена на пасионистите, а две години по-късно ръкоположил Павел и брат му за свещеници. През 1741 г. Орденът на пасионистите бил признат официално.
През 1773 г. папа Климент ХІV дал на пасионистите манастира при църквата „Св. св. Иван и Павел“ в Рим, където било преместено седалището на ордена. Тук на 18 октомври 1775 г. умира св. Павел от Кръста, който оставя богато духовно наследство: писма, дневник, правило, конституции и други инструкции за неговия орден и който бил почитан като светец още приживе. Обявен е за блажен на 1 октомври 1852г. Канонизиран е на 29 юни 1867 г. Денят, определен за неговото възпоменание е 19 октомври.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар